TARRAGONA

Datos del Pueblo

Aiguamurcia

Pueblo

Aiguamurcia / Cap de municipi: Santes Creus

Municipio

Aiguamurcia / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

886

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Sant Bernat, 1

Código postal

43815

Teléfono

977 638 301

Fax

977 638 301

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Aiguamurcia

Web de Interés

Informació d´Aiguamurcia

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

El municipi d'Aiguamúrcia, amb 73,10 km², és el més extens de tota la comarca de l'Alt Camp, seguit de prop només per Querol, municipi amb el qual limita al N, i molt menys poblat. Al NE limita amb Pontons (Alt Penedès), al SE amb el Montmell (Baix Penedès), al S amb Vila-rodona, a l'W amb el Pla de Santa Maria i al NW amb el Pont d'Armentera. La seva demarcació, que té com a cap de municipi el poble de Santes Creus, és formada per la dels antics municipis d'Aiguamúrcia, l'Albà i Selma, per algunes petites quadres com les dels Gaians i Ramonet, la Portella i Manlleu de Selma i el nucli de recent formació del Pla de Manlleu.

Dels 886 habitants del municipi nomès 58 viuen en Aiguamùrcia

El municipi d'Aiguamúrcia, amb 73,10 km², és el més extens de tota la comarca de l'Alt Camp

Aiguamurcia

Hi ha dues versions sobre l´origen del nom del poble. L´una l´atribueix a un origen romà, ja que en aquell temps les aigües del riu Gaià estaven consagrades a la deessa Murtra (un dels nom de Venus) i per això el lloc s´anomenà Aquae Murtra, que per l´evolució natural es convertiria en el nom actual. La segona versió també té origen en el riu. Les aigües del Gaià quan arriben a l´altura del poble s´estanquen i perden la verdor del fons, és a dir es marceixen o es moren. D´aquí vindria la denominació d´Aiguamúrcia o Aiguamorta, que amb el temps, esdevindria Aiguamúrcia.

El poble d'Aiguamúrcia va originar-se en un extrem de l'antiga jurisdicció de l'Albà. La població, situada a la riba esquerra del Gaià, a 273 m d'altitud, té cases que toquen gairebé el riu o la sèquia, que pren les seves aigües a Santes Creus. És un poble sense gaire categoria monumental, ja que fins fa poc no tenia ni església parroquial; aquesta era la de Santes Creus i abans ho era la de Santa Llúcia, a l'entrada del clos monàstic de Santes Creus. L'església parroquial de Santa Maria és de construcció moderna. El poble, que té una cinquantena de cases, és gairebé al límit municipal amb Vila-rodona i té cases arreglades o fetes de nou per a l'estiueig.

Allotjament en Ca La Sio, tranquilitat i bon menjar

C/ Camps 2-4, Reserves al 977 639195
43815, Aiguamúrcia,
Tarragona
info@calasio.com

L'economia principalment està basada en l'agricultura de secà (vinyes) i el turisme derivat de la situació al municipi del monestir de Santes Creus.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua