TARRAGONA

Datos del Pueblo

Albinyana

Pueblo

Albinyana

Municipio

Albinyana / Comarca: Baix Penedes

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2140

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

43716

Teléfono

977 687 818

Fax

977 687 701

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Albinyana

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de Albinyana

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

Municipi del Baix Penedès, al límit amb el Camp de Tarragona. El terme municipal té 19,56 Km2., i s'estén de la Serra del Quadrell, fins a la riera de la Bisbal, que drena el terme. La part muntanyosa està formada principalment de bosc de pins i alzines.

El poble (198 m. d'altitud)es troba situat al nord de la Serra del Quadrella a 2 Km.de la Serra del Vendrell a Valls. El terme comprèn el poble d'Albinyana, cap del municipi, el poble de les Peces, el veïnat de les Masies del Torrent, l'antic terme de Tomoví i el santuari de Sant Antoni d'Albinyana, dalt la serra del Quadrell, la reserva de Río León i diverses urbanitzacions.

Vista d´Albinyana

Dins el terme s'han trobat restes arqueològiques que van de l'Edat del Bronze, amb antiguitat de 3500 anys, fins a l'època ibèrica i romana. Les restes més importants són les de la cova de Vallmajor, a la serra del Quadrell, on hi ha un interessant conjunt de pintures rupestres del tipus esquemàtic: La cova té un pòrtic d'entrada d'uns 3 m d'alçada per 5 d'amplada, que dóna inici a les galeries de la cavitat, que s'endinsen en la muntanya amb una forta inclinació. Des d'una d'aquestes galeries s'accedeix a una sala de 9 x 2,50 m en la qual es localitza el conjunt de pintures, que ocupa la paret W-NW. Les representacions, amb un estil molt esquemàtic, representen animals i signes. S'individualitzen 17 figures corresponents a quadrúpedes (cérvols i possibles cavalls), arcs, una creu inscrita en un cercle, traços i restes de pigment. Les pintures estaven cobertes per dipòsits de l'edat del Bronze. A més de les pintures, en la cova també s'han trobat restes de ceràmica, sílex, os i metalls que van aparèixer en desordre.

L'església parroquial, està dedicada a Sant Bertomeu i data del s. XVIII. Podem destacar la imatge de la Mare de Déu del Roser datada l'any 1.582. Dalt de la Serra del Quadrell, dominant un extens paisatge, s'hi troba el petit Santuari de Sant Antoni de Padua.

De l'antic castell d'Albinyana, que segons Ruy Fernández fou edificat pels àrabs com a lloc de guaita i defensa, només en queden actualment els fonaments i la base de la torre rodona.

Al nucli agregat de Les Peces, és interessant l'edifici anomenat Cal Gener, amb magnífics esgrafiats.

A prop de la carretera de Valls al Vendrell hi ha Cal Mata, una masia amb els seus annexos agrícoles i un baluard amb portal d'arc rebaixat, on consta la data de 1616. A l'exterior, a mà dreta, hi ha un celler del 1762.

Actualment hi ha una explotació dedicada al conreu de flors i una petita indústria tèxtil, ambdues ubicades a Les Peces. Dins el terme s'inagurà l'any 1.972 una reserva d'animals africans i sud-americans, per exhibició turística, que ha motivat serveis subsidiaris, i que actualment es complementa amb un parc aquàtic anomenat "Aqualeón" (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua