TARRAGONA

Datos del Pueblo

Alcover

Pueblo

Alcover

Municipio

Alcover / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

4962

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Nova, 3

Código postal

43460

Teléfono

977 760 441

Fax

977 760 541

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alcover

Web de Interés

Informacio del municipi d´Alcover

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

El terme municipal d'Alcover, de 46,29 km², es troba a la zona de contacte entre les Muntanyes de Prades i el Camp de Tarragona, al sector de ponent de l'Alt Camp i al límit amb les comarques veïnes del Baix Camp i el Tarragonès.

Encara que existeixen algunes teories que fan derivar el nom d’Alcover d’un mot prerromà, el més probable és que es tracti d’un nom d’origen àrab, format amb l’article al-. El significat que obté més consens entre els especialistes és “el gran”.

La primera documentació on s’esmenta el nom del poble, amb tot, ho fa com a Sta. Maria d’Alcover, el 1059. A partir del moment en què Ramon Berenguer IV va donar el poble a l’església de Tarragona, ja sempre s’ha anomenat Alcover, llevat d’un breu parèntesi, després de la guerra civil del segle XV, en què l’arquebisbe de Tarragona, senyor de la vila, com a càstig pel partit que Alcover havia pres, va llevar-li el nom i va substituir-lo pel de Vilanova del Camp.

El terme municipal d'Alcover, de 46,29 km², es troba a la zona de contacte entre les Muntanyes de Prades i el Camp de Tarragona

Panoramica d´Alcover

La vila d’Alcover disposa de dues ofertes turístiques ben diferenciades: una urbana i una altra natural o paisatgística

Alcover gaudeix d’un nucli antic d’origen medieval ben conservat i un patrimoni arquitectònic rellevant de diferents estils.

Llocs d'interès:

Alcover gaudeix d’un nucli antic d’origen medieval ben conservat i un patrimoni arquitectònic rellevant de diferents estils.

Portal de Sant Miquel

Muralles i vila medievals. Es conserva part de les muralles (fragments i portals) medievals així com carrers, torres i cases d'aquesta època.

Pont medieval sobre el Riu de Glorieta.

Església Vella o de la Puríssima Sang, romànica, del segle XII.

Casa de la Vila, amb façana renaixentista

Plaça porticada.

Museu municipal.

Ermita del Remei, barroca.

Ermita de les Virtuts, barroca.

Mas Mont-Ravà, fortificat amb torres de defensa.

Casa Domingo, edifici modernista (1919) obra de Cèsar Martinell.

Barri jueu.

Església nova.

Del segle XVII, pròdig en construccions interessants, es destaquen les dues cases bessones de Can Cosme i l'Abadia, fetes construir pels germans Company (1618) i atribuïdes a Pere Blai, l'arquitecte renaixentista de la Generalitat a Barcelona, fetes en sauló groc, de perfecta simetria i acurada proporció, frontons sobre les finestres (la primera fou després casa natal dels Vidal Rosich i la segona esdevingué rectoria); altres cases de l'època són Ca la Güerba (1608), Ca Maginet (1619), Ca Batistó (1634), Ca la Senyora Gran i Ca Figuerola (ara Xipell), a la Plaça Nova (1692). Del segle XVIII són Ca Simó (antiga farmàcia), Cal Baster (1733), Ca Quies (1774), Ca Gomis (1781), Ca Carrassó (1798), Ca Malapeira (1768) i altres. D'època moderna hom pot assenyalar les escoles (1931) i la casa del metge Lluís Domingo, obra de Cèsar Martinell.

Alcover: La Vall del Glorieta

Alcover: La Vall del Glorieta

Pel que fa al turisme i la natura, la vall del Glorieta és un indret atractiu molt apreciat pels amants de la natura. La seva diversitat vegetal, la fauna, el fort desnivell i el riu, són els principals reclams i actius que fan d’aquesta vall un espai natural reconegut, apreciat i visitat. Dins d’aquest espai també hi trobem molins paperers, mostra representativa d’una important indústria dels segles XVIII i XIX

L'actual terme comprèn l'antic de la vila d'Alcover i els de dos petits municipis que li foren annexats el 1833: el del Burguet (ara una partida d'aquest nom, tocant a l'Albiol) i el de la Plana i Samuntà (que actualment identifica dues partides de terra, la primera vora Picamoixons i la segona estesa per bona part de la zona muntanyenca i compartida amb d'altres). El terme comprèn, a més del nucli que li dóna nom, el petit llogaret de la Plana, les cases del Burguet o Bomburguet (d'ús purament agrícola), el santuari del Remei, l'ermita de les Virtuts, diversos masos i algunes urbanitzacions residencials, com ara la Burquera, la Cabana, els Muntanyans i Serradalt i les Masies Catalanes.

En l'apartat de la restauració, es recomanen els "cubanos" de ca Sendra, les coques, l'enciam amb romesco i naturalment els calçots. La vila disposa de dos establiments on allotjar-se, de bars i d'establiments de restauració.(ftes y fotos ver links de la ficha)