TARRAGONA

Datos del Pueblo

Alforja

Pueblo

Alforja

Municipio

Alforja / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

1814

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Mercadal, 13

Código postal

43365

Teléfono

977 816 008

Fax

977 816 232

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alforja

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de Alforja

E-mail municipio

Contacte
 

El terme d'Alforja, de 38,32 km², és situat a la vall emmarcada pels cingles d'Arbolí, al límit amb el Priorat (terme d'Arbolí) i la Mussara i les muntanyes del Mirador (922 m) i de Puig Cerver (835 m), mentre que pel coll de Cortiella, obert entre Puig Cerver i el Mirador, el terme s'endinsa pel Priorat i arriba fins a Porrera. És drenat bàsicament per la riera d'Alforja, a la qual conflueixen, entre d'altres, els barrancs de Canaleta, dels Llobregats, de les Comes, del Roure i de les Creus; la riera de la Vila, que va cap a Vilaplana, i el riu de Cortiella, que fa cap al riu de Siurana, formen dues petites valls simètriques a la principal. La riera d'Alforja divideix el terme, en dues parts, de N a S.

Vista d´Alforja

Alforja, la Flor del Camp, vila situada a la vall formada per les muntanyes de Prades (cingles d’Arbolí i la Mussara) i les muntanyes del Mirador i de Puigcerver. L’origen del poble es remunta a una antiga masia àrab que explotava mines d’argent

Actualment, Alforja té 1.814 habitants, repartits, principalment, entre el nucli de població i les urbanitzacions de Portugal, de les Barqueres i de Garrigots.

El nucli és centrat per l'església parroquial de Sant Miquel, airosa i amb un esvelt campanar, que mostra la data de 1637. El Museu de Reus conserva un retaule de Sant Miquel de l'anomenat Mestre d'Alforja, del segle XVI. De les muralles, que subsistien encara en una bona part el 1931, només es pot veure ara un portal i escasses restes del castell d'Alforja, probablement d'origen romà.

Los monumentos religiosos son: la Iglesia Parroquial de San Miguel, la Ermita de San Antonio (s. XVIII) y el Santuario de la Virgen de Puigcerver.

El plato típico de la localidad es el "Potaco", un plato con hortalizas, atún, avellanas, caracolillos, vino rancio, azafrán y patatas. Destacan también los frutos secos (avellanas y almendras) y el aceite de oliva virgen extra.

El municipio forma parte de la zona de producción de tres productos que sobresalen por su calidad: la Avellana, el Vino y el Aceite de Oliva Virgen Extra.

Alforja és una vila amb una llarga tradició cultural i un teixit associatiu important, amb diverses entitats que realitzen gran quantitat de projectes i actes al llarg de l’any que l’enriqueixen. Així, són de remarcar: la setmana cultural pels vols de Sant Jordi, el Correfoc de la Festa Major, les diverses exposicions d’artistes locals que es fan durant l’any, el certamen literari i el fotogràfic, el concert dels joves artistes, la cantada de la Coral per Nadal, més tot un conjunt d’altres activitats, que per no anomenar-les són menys importants.

Alforja, la Flor del Camp, vila situada a la vall formada per les muntanyes de Prades (cingles d’Arbolí i la Mussara) i les muntanyes del Mirador i de Puigcerver.

Les Muntanyes de Prades envolten el poble d´Alforja

A finals de novembre. La Festa de l'Oli d'Alforja, organitzada per la Cooperativa Agrícola d'aquest municipi celebra l'arribada de l'oli sorgit de la primera premsada i al mateix temps pretén donar a conèixer les virtuts d'aquest aliment amb denominació d'origen Protegida Siurana. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua