TARRAGONA

Datos del Pueblo

Altafulla

Pueblo

Altafulla

Municipio

Altafulla / Comarca: Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

4554

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça del Pou, 1

Código postal

43893

Teléfono

977 650 008

Fax

977 650 842

Oficina Turismo

977 650752

Web Oficial

Altafulla

Web de Interés

Altafulla, terra i mar, turisme i relax

E-mail municipio

turisme.altafulla@gmail.com
 

El municipi d'Altafulla es troba al vessant sud-oriental d'un turó de 52 m d'altitud i al costat de la carretera de Barcelona a Tarragona. Pertany al partit judicial del Vendrell i el seu terme (6,94 km²) limita al N amb els de la Nou de Gaià i la Pobla de Montornès, a l'E amb el de Torredembarra, a l'W amb els de la Riera de Gaià i Tarragona —antigament Tamarit de Mar— i al S amb la Mediterrània mitjançant la platja, estesa des del cap Gros fins prop de la Roca de Gaià, la qual és recta i en una bona part, a causa de les aportacions del Gaià i dels corrents marítims, plena de còdols; la sorra, però, cobreix tot el llit de la mar.

Altafulla és un poble emblemàtic i privilegiat de la Costa Daurada, on poder gaudir de la tranquil.litat i la bellesa d'una vila amb gran patrimoni artístic i cultural

Església Parroquial de Sant Martí i Castell d'Altafulla

Altafulla no apareix fins a l'Edat Mitjana (segle XI), quan es crea a redós del castell. Tanmateix, al terme municipal s'hi han trobat restes prehistòriques i sobretot moltes restes romanes. Concretament, hi ha ruïnes de com a mínim quatre viŀles d'habitants rics de Tàrraco i tres pedreres romanes. Les excavacions demostren que aquesta zona va estar densament habitada entre els segles II ac i VII dC. La vil·la més estudiada i excavada és la gran viŀla romana dels Munts que ha merescut formar part del conjunt de Tàrraco declarat Patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

La població de la vila d'Altafulla (52 m d'altitud) es reparteix entre tres nuclis: la Vila Closa, els ravals i les urbanitzacions. Altafulla és un poble emblemàtic i privilegiat de la Costa Daurada, on poder gaudir de la tranquil.litat i la bellesa d'una vila amb gran patrimoni artístic i cultural i que reuneix molts vestigis que parlen de la seva història

Llocs d'interès:

Castell d'Altafulla
Església Parroquial de Sant Martí
Passeig de les Botigues de Mar
Vil·la Romana dels Munts
Vila Closa
Reserva Natural de la desembocadura del riu Gaià
Platja d'Altafulla

El terme altafullenc comprèn dos nuclis de població diferenciats, Altafulla d'una banda i la urbanització Brises del Mar d'una altra, a més d'un total de vint-i-dues partides de terra. Les més septentrionals són les de Mas de Monner, les Esplanes i Coll de Creus, i tenen la servitud del ferrocarril de la línia de Sant Vicenç-Roda de Berà-Reus. Al centre del terme hi ha, travessades per l'autopista, les dels Clots de Torrell, la Casera i la Coma, més les del Balcó, Coll de Pins, els Quatre Camins i la Rasa.

Les partides dels Safranars, els Caus i la Creu limiten amb el Gaià, i els Munts, parcialment urbanitzada, constitueix la part litoral del terme. En el sector litoral també hi havia les partides de l'Hort de les Bombes i del Camí del Prat, que ara constitueixen el Barri Marítim. Al N del nucli urbà es troben les de Sant Antoni (parcialment urbanitzada), la Pedrera (en projecte d'urbanització) i el Comunidor; les de la Vinya Gran i Casablanca són situades a l'E; a l'W hi ha la de la Bassa (en projecte d'urbanització), i al S la de l'Hort de Gatell.

En el segle XVIII, en temps de la marquesa Baltasara, sorgiren les cases de les Botigues de Mar, que són magatzems de planta baixa on els comerciants i els pescadors guardaven els seus productes i eines.Altafulla

Passeig de les Botigues de Mar de Altafulla

Altafulla es presenta com una destinació tranquil-la i ideal per al turisme familiar, ja que junt a l’ esforç i col-laboració del sector privat, Altafulla ofereix la seva especialització vers les famílies amb tota mena de serveis adaptats a les seves necessitats. Càmpings i hotels, restaurants, comerços i el municipi en ple destaca per l’ autenticitat d´un poble típic català. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua