TARRAGONA

Datos del Pueblo

Amposta

Pueblo

Amposta

Municipio

Amposta/ Comarca: Montsia

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

20652

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Espanya, 4

Código postal

43870

Teléfono

977 700 057

Fax

977 704 132

Oficina Turismo

977703453

Web Oficial

Amposta

Web de Interés

el terme municipal d'Amposta és situat a la dreta de l'Ebre

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

La ciutat està situada al marge dret del riu Ebre, al límit entre la plataforma continental i el delta de l'Ebre; de fet, la part situada més a l'est de la ciutat es troba construïda sobre aiguamolls. El terme municipal, el més gran de la comarca del Montsià, limita al nord amb el riu Ebre, a l'est amb Sant Jaume d'Enveja i amb el mar Mediterrani, al sud també amb el mar i amb el de Sant Carles de la Ràpita i a l'oest amb els de Freginals, Masdenverge i Tortosa.

Dins el terme estan inclosos els nuclis de Balada i Poblenou del Delta i les urbanitzacions de l'Eucaliptus i Favaret.

La ciutat d'Amposta que ostenta aquest títol des del 1908, és centrada per l'antiga vila medieval. Amposta és un topònim derivat del llatí, del qual s'han proposat dues etimologies distintes.

Llocs d´interes cultural i natural:

El pont penjant sobre l'Ebre, obra de J. Eugenio Ribera el 1921

El pont penjant sobre l'Ebre, obra de J. Eugenio Ribera el 1921

Pont penjant: Un dels trets més característics de la població, es va construir entre 1915 i 1921. Va ser el segon pont penjant del món fet de formigó armat, i en el seu moment ostentà el rècord mundial de fonaments a major profunditat (25 m) i el d'il·luminació de l'estructura.

El castell d'Amposta: conserva encara a la fi del segle XVII un imposant aspecte

L'església principal del poble és l'Arxiprestal de l'Assumpció, que es va iniciar a mitjan segle XVIII, i no es va acabar fins un segle després. Altres esglésies són la de Sant Josep, al barri del Grau, i la del Sagrat Cor al barri de Valletes.

L'ermita de la Mare de Déu del Montsià, de recent construcció, es troba situada en un turó petit sota el Montsianell, des d'on hi ha una gran vista panoràmica.

L'ermita de la Mare de Déu del Montsià, de recent construcció, es troba situada en un turó petit sota el Montsianell, des d'on hi ha una gran vista panoràmica

Ermita de la Mare de Déu del Montsià

Museu del Montsià: Està situat a l'antic edifici de les escoles públiques, al parc municipal. Conté diverses exposicions permanents sobre arqueologia del Montsià i de la fauna i la flora del Delta de l'Ebre. A més, té altres sales amb exposicions temporals.

Torre de la Carrova, d'origen medieval i que formava part d'un conjunt de torres de vigilància i defensa construïdes al llarg del riu

Casa de Fusta: Es un antic refugi de caçadors, d'estil canadenc i totalment pintada de verd, i conté una exposició sobre les llacunes i la fauna del Delta.

Casa Carvallo : Situat a la plaça Cecília Carvallo aquest edifici conserva alguns elements modernistes combinats amb d'altres que recorden les típiques cases de pagès.

Casa Fàbregas:Se situa a una de les principals avingudes d'Amposta i està considerada patrimoni de la UNESCO pel seu valor arquitectònic fruit de l'obra de Gaudí,el mestre modernista.

Casa Coll:Aquesta casa construïda a l'avinguda de la Ràpita conserva elements caracerístics típics de l'època modernista com les baranes de ferro o els ornaments florals de la façana.

les llacunes de l'Encanyissada i la Tancada, que es troben dintre de les zones protegides del Parc Natural i estan envoltades de vegetació d'aigües dolces i salades.

les llacunes de l'Encanyissada i la Tancada, que es troben dintre de les zones protegides del Parc Natural i estan envoltades de vegetació d'aigües dolces i salades

LLacuna de l'Encanyissada, en el Delta de l´Ebre terme d´Amposta

El Grau, que fou barri de pescadors i també moll d'embarcació, se situa aigua amunt de l'Ebre, a poca distància del castell i barri antic, ja extramurs,

La Fira de Mostres és la més important de les que se celebren a Amposta. L'origen d'aquesta fira es remunta a més de dos-cents anys d'antiguitat.

A més, des del 1990, se celebra la Fira d'Ocasió de Maquinària Agrícola i Industrial, la Fira Nàutica, Oci i Caravaning i la Setmana de la Infància i de la Joventut durant el mes de març.

Les festes populars més importants foren molt de temps les de la Puríssima, que coincidien amb la fira del bestiar. Des de ja fa anys té més relleu la festa major que se celebra per la Mare de Déu d'Agost i per Sant Roc. Durant les festes majors s'organitzen el Concurs Nacional de Pintura, la Biennal d'Art i una cursa internacional de natació a les aigües de l'Ebre.(ftes y fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua