TARRAGONA

Datos del Pueblo

Arnes

Pueblo

Arnes

Municipio

Arnes / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

497

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 2

Código postal

43597

Teléfono

977 435 134

Fax

977 435 606

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Arnes

Web de Interés

Informaciò del municipi d´Arnes

E-mail municipio

correu
 

El municipi d'Arnes és situat a l'extrem meridional de la Terra Alta, al sector comprès entre les comarques del Matarranya i del Baix Ebre. D'una extensió de 42,53 km², limita a l'E amb Horta de Sant Joan, al S amb Alfara de Carles (Baix Ebre) i a l'W amb els termes de la comarca del Matarranya de Vall-de-roures i Cretes, i amb el terme de Lledó d'Algars, al NW.

El municipi d'Arnes és situat a l'extrem meridional de la Terra Alta

Arnes, turisme natural

El topònim d'Arnes sembla que vingui de l'època posterior a la conquesta cristiana i sembla segur que significa "arna" o "rusc". Encara avui l'explotació apícola és una activitat complementària en la pagesia.

El lloc d'Arnes, com els llocs de la rodalia, sembla que va ser conquerit en temps d'Alfons I. Antiga alqueria sarraïna, va dependre de la comanda templera d'Horta de Sant Joan i a la primeria del segle XIV va passar als hospitalers.

La Subdirecció Gral. del Patrimoni Artístic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va promoure un expedient de declaració del conjunt històric d’Arnes. El dia 20 de gener de 1992 el Govern de la Generalitat declara bé d’interès cultural, en la categoria de conjunt històric al poble d’Arnes

El raval de Sant Marc és de fet un barri de la vila on el 1940 hi havia 8 cases a més d'altres construccions i el 1950 ja n'eren 10. Els carrers principals, a part la Plaça Major, són el Carrer Major, el dels Dolors, el de Sant Joan, el del Bonaire, el de Vista Alegre i el de l'Onze de Setembre.

La casa de la vila és una magnífica construcció renaixentista, amb arcades de mig punt a la planta i uns bells finestrals, amb ornamentació classicitzant, al primer pis. Bastida amb carreus escairats, després d'unes cornises sobre les finestres esmentades s'alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides.

L'església parroquial de Santa Magdalena fou construïda el 1693. Consta de tres naus, té també capelles laterals i un campanar de torre. Prop seu hi ha les restes de l'antiga església parroquial gòtica, segurament de la primeria del segle XIV.

Arnes: L'església parroquial de Santa Magdalena fou construïda el 1693. Consta de tres naus, té també capelles laterals i un campanar de torre.

Façana de l'església d'Arnes

Al camí del Calvari hi trobem la capella de l'Eccehomo i, tocant la vila, la capella del fossar. També són interessants els edificis privats de Santa Pau, la Casa Pinyol i la Casa dels Metges.

Per passejar:

El refugi del molí
Ermita de Santa Madona, amb la seva àrea recreativa, les fonts i el riu
Conjunt monumental d'Arnes
La cova del moro
El povet de la neu
Caseta del moro
Arbres monumentals Pimpoll i Piramut al bellmig dels Ports
Escalada als Estrets i a la Roca grossa

El Parc Natural dels Ports i els seus voltants representen un entorn únic per al nostre poble. Els rius Estrets i Algars, els tolls (Blau, del vidre, de beltran, de les Valls...)camins, sendes, munyanyes, formen un lloc ideal per a que hi visquin diferents i nombroses espècies vegetals i animals.

En fondes acollidores i cases de confiança se serveixen els plats característics de la cuina catalana de l'interior, com ara el conill amb allioli, els cargols saltats o la perdiu a l'estil caçador, a més del porc senglar i la cabra salvatge.

L'oli que es produeix a Arnes és considerat el millor oli d'oliva de tota la comarca i és protegit, com el vi, per la D.O. Terra Alta.

Arnes-Cellers Clua. Vins, caves i licors, olis i productes artesans. Carrer de l'Onze de Setembre, 8 - 43597 Arnes. Tel.: 977 43 51 39.

L'Associació de Dones d'Arnes ha recuperat la jota d'Arnes, que s'ha ballat tota la vida. Actualment se celebra el dia de Santa Àgueda, i també es balla a les festes majors.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua