TARRAGONA

Datos del Pueblo

Asco

Pueblo

Ascó

Municipio

Ascó / Comarca: Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1601

 

Ayuntamiento

Dirección

Hospital, 2

Código postal

43791

Teléfono

977 405 006

Fax

977 406 110

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Asco

Web de Interés

Ascó informaciò d´interès

E-mail municipio

contacte
 

El terme municipal d'Ascó, de 73,98 km² d'extensió, és situat en la meitat septentrional de la comarca, entre Móra i Flix. En la seva major part és situat a la dreta de l'Ebre, però comprèn també un petit sector a l'esquerra del riu, anomenat les Illes.

L’any 714 els Moros Musa i Tàric baixaren riu avall des de Saragossa fins a Tortosa ocupant tots aquells territoris, s’apodera de tot l’Ebre, i posà rei al castell d’Ascó; són els anys que el poble frueix de la seva més gran magnificència.

Ja sota la dominació musulmana la nostra zona depèn del taifa de Tortosa, i el seu representant al territori de les actuals Ribera d’Ebre i Terra Alta és el walí de Siurana. Per la seva part el walí té delegats o representants als castells principals del sector, els més importants dels quals són al marge dret de l’Ebre (com Ascó, Móra i Miravet). I el cabdill que comanda cada castell domina el seu territori directament o per altres delegats.

Els dominis àrabs del Castell d’Ascó, súbdit del Siurana, s’estenien per les alqueries i poblacions de La Palma d’Ebre, la Bisbal, Margalef, Cabassers, La Torre d’Albozalag (ara de l’Espanyol), Vinebre, Camposines, La Fatarella...

Nucli antic d´Ascó

Llocs d'interès:

Plaça de l’Església
Carrer Hospital
Carrers Valero i Travessia del Bancal
Carrer Castell fins al carrer Abadia
Plaça de l’Abadia
El carrer Major i Plaça Major
Església
Capelleta de la Mare de Deu del Carme
Sant Miquel
Ermita del Calvari
Ermita de Santa Paulina

El municipi comprèn les petites valls de diversos barrancs que desguassen a l'Ebre: el barranc de la Gala, el del Forn Teuler, el de la Peixera, el Barranc Fondo i d'altres. Entre les partides del terme hom pot esmentar les de Catanar, la Cotxa, Fal·là, los Canyerets, lo Colomer, la Rabassada i el Pla de l'Acàs. La vila d'Ascó és el cap de municipi, que comprèn, a més, el ja esmentat barri de les Illes, prolongació de Vinebre, però dins els límits territorials d'Ascó.

Central Nuclear de Ascó

La Central nuclear de Ascó, dividida en 2 reactores, I y II, es una central nuclear situada en Ascó (Tarragona), en la margen derecha del río Ebro.

Tiene dos reactores de 1032,5 MW uno, y 1027,2 MW el otro del tipo reactor de agua a presión (PWR). Su sistema de refrigeración consta de torres naturales y forzadas.

El primer reactor empezó a operar en diciembre de 1984 y el segundo en marzo de 1986.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua