TARRAGONA

Datos del Pueblo

Bitem

Pueblo

Tipo de Entidad: Pedania: Bítem

Municipio

Tortosa / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1183

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Espanya, s/n

Código postal

43500

Teléfono

977 585 800

Fax

977 585 852

Oficina Turismo

977 44 20 05

Web Oficial

Bitem

Web de Interés

Tortosa

E-mail municipio

turisme@tortosa.altanet.org
 

 Bítem és troba situat al marge esquerre del riu Ebre, al nord de la ciutat de Tortosa. Població de caràcter agrícola compta amb un important patrimoni arquitectònic: el Mas del Bisbe, la Masada d'en Gassol, la torre de la Merla o l'antic Mas del Marquès d'Alòs, tots ells edificis catalogats.

Ningú no sap l´origen del topònim, no sabem què vol dir Bítem. Ha estat dit moltes vegades que procedeix de Beni-Tem com a nom d´una família de la Tortosa mora. Pot ésser, com també pot ésser que la veu sigui una adaptació d´una altra veu anterior, llatina o íbera.

El lloc és esmentat ja el 1154, quan Ramon Berenguer IV el donà al bisbe i els canonges de Tortosa. Aquests hi tenien la propietat dita Mas del Bisbe o Hort del Bisbe, enderrocada darrerament, on hi havia un bell pati a manera de claustre amb arcades semicirculars d'un romànic tardà. La capella, en molt mal estat i sense culte, era dedicada a sant Francesc Xavier. L'església parroquial de la Mare de Déu de l'Oliva és de novíssima construcció.

També s'hi localitzen al seu terme el jaciment ibèric de les Planetes i la vil·la romana de Barrugat descoberta el novembre de 1910 arran de les obres del canal de l'esquerra de l'Ebre.

A banda del patrimoni arquitectònic Bítem conserva un plataner declarat arbre monumental de Catalunya.

Resumiendo, visitar en Bitem:

El Mas del Bisbe, residencia episcopal.
La Masada d'en Gassol, edificio colonial.
La Torre de la Merla.
El Mas del Marqués de Alós.
Yacimiento ibérico de les Planetes, y villa romana de Barrugat, descubierta en noviembre de 1910 durante las obras del canal izquierdo del río Ebro.
Árbol platanero, declarado árbol monumental de Cataluña.
Isla de Audí, isla fluvial que forma parte desde el año 1992 del Plan de Espacios de Interés Natural (PEIN), y desde el año 1995, de la Reserva Natural de Fauna Salvaje.

Bítem celebra la seva festa major la penúltima setmana de setembre en honor a la seva patrona, la Verge de l'Oliva.
L'any 2008 la localitat va celebrar (entre el 24 i el 26 d'octubre del 2008) la 1ª Fira de la clementina, amb una gran afluència de públic i un bon nombre d'expositors.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua