TARRAGONA

Datos del Pueblo

Capçanes

Pueblo

Capçanes

Municipio

Capçanes / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

408

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Esglèsia, 7

Código postal

43776

Teléfono

977 178 328

Fax

977 178 439

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Capçanes

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de Capçanes

E-mail municipio

aj.capcanes@altanet.org
 

El poble de Capçanes es troba situat a la dreta de la riera. Segons la tradició, originàriament hauria estat bastit a una certa distància de l'actual i posteriorment s'hauria traslladat de lloc.

Demostren la presència i continuïtat del lloc de poblament, múltiples troballes ibèriques i romanes, ceràmica, monedes descobertes a uns 200 metres del poble, a la serra de l'Espasa. Les millors peces es conserven al museu de Reus.

El poble ibèric (segles III-I aC) ha estat molt destruït per les feines del camp.

A la partida de Marmellar, vora el mas d'en Francisco, s'han trobat diverses restes d'un poblat que cal situar a la primera Edat de Ferro. A l'Ametlleral, vora la riera del Marmellar, hi ha un taller de sílex a l'aire lliure, amb peces de ceràmica que han estat trobades a la cova del Vescat.

L'edifici més notable és l'església parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu, la primera pedra de la qual es col·locà el 1791.

L'església i la plaça de l'ajuntament són segurament els elements més antics de l'actual nucli de Capçanes

Poble de Capçanes

L'església i la plaça de l'ajuntament són segurament els elements més antics de l'actual nucli de Capçanes, juntament amb el carrer circular que els mig envolta: el carrer de l'Abadia (que en terres tarragonines vol dir rectoria). És just en aquest sector on es troben els únics edificis destacables del poble

Fonts de Santa Rosalia o Les Canals.L'aigua d'aquestes fonts és medicinal, segons els nostres avantpassats, millora les malalties relacionades amb el fetge i la fel.

Al terme es troba l'avenc de la Fou, de molta anomenada a la comarca. L'entrada és angosta, i té un ràpid pendent. Cap als 15 m de profunditat es troba un estany. En temps de molta aigua, per la boca de l'avenc surt un potent brollador que, tot descrivint un ampli arc, arrossega pedres d'unes dimensions considerables.

La festa major se celebra durant l'última setmana del mes de juliol en honor a sant Abdó. Antigament es representava el ball parlat de Santa Rosalia, pel mes d'agost.

En equipaments: poliesportiu, piscina i Casal Cultural. Es pot menjar alguna cosa en els bars de la població "Bar Neus" i "Casal(ftes y fotos ver links de la ficha)