TARRAGONA

Comarca

Baix Penedes

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2006

46259

Capital

Sede: El Vendrell

Dirección

Pl. del Centre, 10

Código postal

43700

Teléfono

977157171

Fax

977157181

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El Baix Penedes

Web de Interés

Toda la informacion sobre el Baix Penedes

E-mail municipio

enviar e-mail
 

El Baix Penedès és una comarca catalana, que té com a capital el Vendrell. Limita amb l'Alt Camp pel nord; amb l'Alt Penedès i el Garraf per l'est; amb la Mediterrània pel sud, i amb el Tarragonès per l'oest.

El Baix Penedès és una comarca poblada des de molt antic. Les civilitzacions ibèriques se situaven a la zona de Calafell, i la civilització romana es trobava a la zona de Sant Jaume dels Domenys.

La cultura romana va ser molt potent a la contrada, a causa de la proximitat de la capital amb la província Tarraconense i el pas de la Via Augusta. Posteriorment, aquestes terres foren musulmanes, i la conquesta cristiana les convertí en una adhesió del comtat de Barcelona, a l’igual del que succeí a la resta del Penedès. El Monestir de Sant Cugat del Vallès tingué molt de poder a la comarca.

El Baix Penedès és una comarca catalana, que té com a capital el Vendrell. Limita amb l'Alt Camp pel nord; amb l'Alt Penedès i el Garraf per l'est; amb la Mediterrània pel sud, i amb el Tarragonès per l'oest.

Municipis del Baix Penedes

Els municipis de la comarca són:

Albinyana
Banyeres del Penedès
Bellvei
Bonastre
Calafell
Cunit
El Montmell
El Vendrell
La Bisbal del Penedès
L'Arboç
Llorenç del Penedès
Masllorenç
Sant Jaume dels Domenys
Santa Oliva

La comarca gaudeix d'una cuina típica amb plats com:

el xató
la coca enramada (coca de recapte)
el bull de tonyina

Entre les postres destaquen:

els bufats
les orelletes

La ruta del xató aplega vuit poblacions on és típica aquesta saborosa amanida d’estiu, tres d’aquestes poblacions són del Baix Penedès: El Vendrell, Cunit i Calafell. La base d’aquest plat és l’escarola, el bacallà esqueixat i la tonyina, tot regat d’una salsa a base de nyores, oli i fruita seca torrada. Segons la comarca, el xató es prepara amb unes peculiaritats o unes altres. Concretament, el xató del Baix Penedès porta també filets d’anxova i olives arbequines. El xató sol acompanyar-se d’un assortiment de truites de verdures del
temps. Altres menjars típics de la comarca són les coques amb espinacs i mongetes, o les de ceba i pebrot vermell, acompanyades de llonganissa fresca, llom de porc o arengades a la brasa. Als pobles del litoral és pròpia la cuina marinera, de fideuada o arròs a banda.

Els castellers, una manifestació de la cultura tradicional catalana, tenen al Baix Penedès una de les tradicions castelleres més llargues de Catalunya.

Al Vendrell, que és la capital de comarca hi ha un monument dedicat als castellers

Minyons de l'Arboç, castellers del Baix Penedes

Minyons de l'Arboç, castellers del Baix Penedes

La comarca s’engloba dins la marca turística de la Costa Daurada. Del sector terciari, el turisme i l'hoteleria, amb 43 establiments hotelers, amb 3 456 places; 6 càmpings, amb 4 303 places, i 2 residències cases de pagès, amb 17 places més, n'eren la branca principal. El turisme es concentra sobretot als tres municipis costaners de la franja lit

Ja a l’època romana, els vins i aiguardents catalans eren dels productes més exportats. El municipi de Sant Sadurní d’Anoia, en què hi ha un gran nombre d’empreses, va ser on durant al segona meitat del segle xix, es va començar a elaborar el cava, tot i que no es va desenvolupar fins més endavant

Hi ha dos ports esportius a la comarca. Tots dos ofereixen molts serveis: un és el port esportiu de Coma-ruga i l’altre és el port esportiu Port Segur (a Segur de Calafell). A la platja de Calafell hi ha encara l’últim barri mariner i pescador de la comarca. D’altra banda, Calafell disposa d’un camp de golf, i El Vendrell i Llorenç del Penedès tenen instal·lacions de pitch-and-putt, una cadascun.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua