TARRAGONA

Comarca

Conca De Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

20057

Capital

Sede: Montblanc

Dirección

Palau Alenyà - c/ Sant Josep, 18

Código postal

43400

Teléfono

977861232

Fax

977862424

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La conca de Barberà

Web de Interés

Turisme a la Conca de Barberà

E-mail municipio

enviar e-mail
 

La comarca administrativa de la Conca de Barberà és situada al sud de Catalunya, dins la província de Tarragona. És una comarca d'interior que limita amb les comarques tarragonines de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Priorat; amb les comarques lleidatanes de les Garrigues, l'Urgell i la Segarra; i la comarca barcelonina de l'Anoia.

La Conca de Barberà fou creada amb la Divisió comarcal de 1936 unint tres zones limítrofs però que pertanyen a tres comarques naturals diferents:

La Conca estricta (sector centre i sud de la comarca). És una depressió formada per les conques dels rius Francolí i Anguera, compren els municipis de Vilaverd, Montblanc (capital), L'Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet, Blancafort, Pira, Barberà de la Conca, Forès, Solivella, Sarral i Rocafort de Queralt.

La Conca de Barberà fou creada amb la Divisió comarcal de 1936 unint tres zones limítrofs però que pertanyen a tres comarques naturals diferents

Divisio comarcal de la Conca de Barbera

La Baixa Segarra (sector nord de la comarca). És la zona sud de l'altiplà de la Segarra, la diferent orografia i, sobretot, les deficients comunicacions amb la resta de la Conca de Barberà, han fet que aquesta zona demanés la segregació per formar una comarca. Comprèn els termes de Pontils, Les Piles, Conesa, Passanant, Savallà del Comtat, Llorac i Santa Coloma de Queralt (capital). Aquesta zona de la comarca pertany a tres conques hidrogràfiques diferents: la de l'Ebre, a través del riu Corb; la del Llobregat, a través de la riera de Clariana, afluent de l'Anoia; i la del Gaià.

El sector nord-est de les Muntanyes de Prades (sector sud-occidental de la comarca). Les muntanyes de Prades foren repartides entre les comarques veïnes, així passaren a formar part de la Conca els municipis de Vallclara i Vilanova de Prades, tanmateix algunes terres passaren als municipis de Vimbodí i Poblet, L'Espluga de Francolí i Montblanc.

Casos a part són els municipis de Senan, que pertany geogràficament a l'Urgell, però fou adherit a la Conca, i Vallfogona de Riucorb, que pertany a la conca del Riu Corb però fou adherit a la Baixa Segarra.

És una de les comarques catalanes més clarament definides des del punt de vista geogràfic; una de les més antigues des del punt de vista històric i de nom emprat ja al segle XVII. Nom que, curiosament, no prové de la seva capital, Montblanc, sinó d'un petit municipi: Barberà de la Conca.

Municipis de la Comarca

Barberà de la Conca
Blancafort
Conesa
Forès
Les Piles
L'Espluga de Francolí
Llorac
Montblanc
Passanant i Belltall
Pira
Pontils
Rocafort de Queralt
Santa Coloma de Queralt
Sarral
Savallà del Comtat
Senan
Solivella
Vallclara
Vallfogona de Riucorb
Vilanova de Prades
Vilaverd
Vimbodí i Poblet

Pas d’entrada a la Costa Daurada, dins de La Ruta del Cister i en un entorn rural, ofereix un ventall de possibilitats de lleure, esports, allotjaments, gastronomia, cultura, art, tradicions, activitats, natura, i rutes... que us permetrà gaudir d’unes bones vacances.
La bellesa paisatgística de les seves valls i el seu ric patrimoni historico-cultural són només dos motius per venir i descobrir-la.

La Denominació d’Origen Conca de Barberà, emparada pel seu Consell Regulador, compta actualment amb 6.000 ha de vinya i una producció mitjana de 250.000 hl de vi.

El primer Reglament de la DO Conca de Barberà i el seu Consell Regulador fou aprovat per l’Ordre de 19 de novembre de 1985 del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, el qual fou posteriorment modificat per l’Ordre de 29 de setembre de 1989. El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ratificà aquest reglament, a l’efecte de la seva defensa per part de l’Administració Central de l’Estat en els àmbits nacional i internacional, per l’Ordre de 14 de desembre de 1989.

Gaudeix d’un clima mediterrani de transició entre la suavitat de les zones costaneres i la continentalitat de les àrees interiors, marcada per una amplitud tèrmica notable entre el dia i la nit, que la converteixen en una zona privilegiada per al conreu de la vinya i l’elaboració de vins i caves.

Riu Anguera, afluent del Francolí al seu pas per la Conca de Barberà

Riu Anguera, afluent del Francolí al seu pas per la Conca de Barberà

Presenta un mosaic de contrastos paisatgístics diferenciats, per una banda la Conca estricta (centre i sud de la comarca) envoltada per carenes muntanyoses i drenada pels rius Francolí i el seu afluent, l’Anguera.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua