TARRAGONA

Comarca

Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

9869

Capital

Sede: Falset

Dirección

Plaça de la Quartera, 1

Código postal

43730

Teléfono

977830119

Fax

977830564

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El Priorat

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de El Priorat

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

El Priorat és una comarca a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d'Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà.

Es considera que la comarca està formada per tres sectors: el sector central, conegut com a Priorat històric; la rodalia de Falset (o Baix Priorat); i el sector nord, a l'entorn del Montsant, incloent-hi la baronia de Cabacés.

Paisatge del Priorat

El Priorat és una comarca essencialment agrícola que no forma ni un clar conjunt geogràfic ni té una tradició històrica comuna. Avui encara són vius els sentiments diferencials entre la part de l'anomenat Priorat històric o Priorat d'Escaladei, és a dir dels pobles que eren de la senyoria de la cartoixa, i la resta dels llocs que integren la comarca establerta per la Ponència de la Divisió Territorial de Catalunya el 1932. Tot i aquesta consciència diferencial de saber que el Priorat històric era més reduït, la gent del país i de la rodalia des d'antic ha anomenat Priorat totes les terres situades més enllà dels colls d'Alforja i de la Teixeta, atorgant la capitalitat de la contrada a Falset o a Cornudella.

Al sector central de la comarca s'hi cultiva la vinya. El vi que en surt, de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, és dels més prestigiosos del món. Els pobles que no són DOQ Priorat (Falset-Marçà, Capçanes, etc.) produeixen vi que és Denominació d'Origen Montsant.

El Priorat va perdre molta població durant el segle XX. Amb tot, modernament es percep una certa recuperació demogràfica, vinculada a la recuperació econòmica de la comarca.

Municipis de la Comarca

Bellmunt del Priorat
Cabacés
Capçanes
Cornudella del Montsant
El Lloar
El Masroig
El Molar
Els Guiamets
Falset
Gratallops
La Bisbal de Falset
La Figuera
La Morera de Montsant
La Torre de Fontaubella
La Vilella Alta
La Vilella Baixa
Marçà
Margalef
Poboleda
Porrera
Pradell de la Teixeta
Torroja del Priorat
Ulldemolins

Una terra de costers; feréstecs cingles i esquerps rocams. D’amagats fondals i barrancs frescals. De feixes planes com la mà, riuets netíssims i trossos assolellats i ben conreats.

Un món de poblets que cap plaga, ni gelada; ni conquesta ni aiguat, n’han minvat la força. Des dels temps en què es visqué en coves, els que construïren marges i espones. Des dels dies en què desemboscaren serres i plantaren costers, els que bastiren ponts, ermites i castells.

La comarca del Priorat té un gran patrimoni que les muntanyes han preservat. Pel sud, les serres de Llaberia i la Mola, Pradell i l’Argentera. A l’est, les muntanyes de Prades. I al cor, el Montsant.

La DOQ Priorat i la DO Montsant són les dues denominacions d'origen vinícoles que acull la comarca del Priorat i que comparteixen una història vinícola que es remunta al segle XII. La DO Montsant, la més jove, va constituir-se l’any 2001 i compta amb 2.006 ha de vinyars dins una extensió de 35.676 ha. Agrupa l'antiga subdenominació Falset de la DO Tarragona i abraça, també, una petita franja de la Ribera d'Ebre.

Priorat, terra de vins

Són diversos els museus que es poden visitar a la comarca, el més important dels quals és el Museu de Falset i Comarca (1964), dedicat a l'arqueologia i a la documentació històrica, que depèn del Centre d'Estudis Falsetans; els altres museus són el Museu de la Miloquera de Marçà (1974), de caire etnològic i arqueològic, el Museu Celler Joan Pàmies (1982), de Torroja del Priorat, i un museu a Cabassers, on s'exposen reproduccions d'El Greco. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua