TARRAGONA

Comarca

Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

23844

Capital

Sede: Mora d´Ebre

Dirección

Pl. Sant Roc, s/n

Código postal

43740

Teléfono

977 401 851

Fax

977 400 400

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ribera d´Ebre

Web de Interés

Ribera d´Ebre turistica

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

La Ribera d'Ebre és una comarca del sud del Principat de Catalunya. S'estén al llarg de 40 km a banda i banda del riu Ebre, en la seva entrada a Catalunya. Està formada per 17 pobles agrupats en 14 municipis, que ocupen una extensió de 825,29 km2, amb una població de 23.844 habitants.

En la divisió territorial que es va fer el 1936, i que fou ratificada el 1987, s'establí que la comarca de la Ribera d'Ebre estaria composada per 14 municipis: Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra d'Ebre (que fou designada capital comarcal), Móra la Nova, la Palma d'Ebre, Rasquera, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, la Torre de l'Espanyol i Vinebre

Ribera d'Ebre estaria composada per 14 municipis: Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra d'Ebre (que fou designada capital comarcal), Móra la Nova, la Palma d'Ebre, Rasquera, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, la Torre de l'Espanyol i Vinebre

Mapa turistic de Ribera d´Ebre

Els pobles, aquí, han nascut arran de l'aigua i han anat creixent, escalant turons coronats per murs, abans fortaleses invencibles. A la Ribera d'Ebre, doncs, el riu ho és tot: lloc de trobada, alhora frontera i unió, canal de comunicació de persones, mercaderies i cultures i, sempre, punt de referència volgut i inevitable, perquè tot gira al seu entorn.

La població es dedica a l'agricultura, a la indústria i als serveis. En la indústria té gran incidència el sector energètic. Cal esmentar també l'artesania.

Pel que fa als serveis cal remarcar la importància del sector comercial localitzat a Móra d'Ebre (capital de la comarca), Móra la Nova i Flix.

La Ribera d'Ebre ens convida a gaudir d'un paissatge natural de gran bellesa a la vora del riu, i d'un llegat històric i cultural que s'haconservat fins als nostres dies

Gastronomia de Ribera d´Ebre: la Cloxa

Amb tota seguretat, la clotxa i la sopa del llaguter són els plats més representatius de la Ribera d’Ebre i es poden degustar durant els mesos de febrer i març amb motiu de la Fira de la Clotxa, a Móra la Nova.
Consisteix en un pa de pagès buidat de molla i farcit d'arrengades, sardina brasejada, alls, ceba i tomàquets escalivats.

Actualment hi ha a la Ribera d'Ebre tres museus de temàtica diversa. A Llaberia (Tivissa) hi ha el Museu del Bast, a Benissanet hi ha instal·lat el Museu d'Instruments Musicals i, des del 1987, funciona a Ascó el Museu Municipal de Can Cavaller.

El turisme és un sector que encara no s'ha desenvolupat gaire a la comarca. No hi ha cap càmping ni cap hotel i les necessitats d'allotjament són cobertes per sis establiments, entre pensions, hostals i fondes (212 places el 1990). La majoria de turistes són fonamentalment gent nascuda a la comarca que hi retorna per passar les vacances, raó per la qual el que fonamentalment domina és la residència secundària.

Pel que fa a l'artesania comarcal, cal remarcar que alguna de les activitats que han tingut un origen artesanal s'han desenvolupat fins a assolir un caire marcadament industrial en alguns casos, i en d'altres es mantenen com a artesania però amb una producció que pot arribar a assolir un nivell industrial. És el cas del treball de la fusta de Tivissa, les ceràmiques de Miravet o el treball del margalló a Rasquera(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua