TARRAGONA

Comarca

Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

241549

Capital

Sede: Tarragona

Dirección

Les Coques, 3

Código postal

43003

Teléfono

977244500

Fax

977244513

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tarragones

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de Tarragones

E-mail municipio

enviar e-mail
 

El Tarragonès constitueix una de les tres comarques administratives en què es troba dividida la comarca natural del Camp de Tarragona. La capital és Tarragona. Amb una extensió de 317,12 km², és la més petita d'aquestes tres comarques.

Tot i la petita extensió, la comarca es pot dividir en dues parts força diferenciades: d'una banda el sector de Tarragona i la seva àrea immediata (la vall del Francolí i la zona de Vila-seca de Solcina i Salou), que és una part de la conurbació Tarragona-Reus, i de l'altra, a la banda NE el sector del Baix Gaià, que forma una rodalia centrada per la vila de Torredembarra.

El Tarragonès constitueix una de les tres comarques administratives en què es troba dividida la comarca natural del Camp de Tarragona

Mapa del Tarragones

Municipis de la Comarca:

Altafulla
Constantí
Creixell
El Catllar
El Morell
Els Pallaresos
La Canonja
La Nou de Gaià
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
La Riera de Gaià
La Secuita
Perafort
Renau
Roda de Barà
Salomó
Salou
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp
Vila-seca

El Tarragonès és una de les primeres comarques turístiques del Principat, gràcies sobretot a la gran longitud de costa que posseeix i a l'atractiu de Tarragona com a centre històrico-arqueològic.

Els museus més destacats del Taragones són el Museu Nacional Arqueològic, el Museu d'Art Modern, el Museu d'Història de Tarragona, la Casa-Museu Castellarnau i el Museu Paleocristià, situats a Tarragona, i el Mausoleu Constantinià de Sencelles, a Constantí.

Costa Daurada és el nom de caire turístic assignat a la costa tarragonina des del nord fins al Delta de l'Ebre. Un dels atractius turístics de la Costa Daurada és el parc temàtic Port Aventura, situat a la localitat de Salou.El litoral de la Costa Daurada comprèn un total de 13 municipis, que al llarg de 92 quilòmetres ofereixen una seixantena de platges de tota mena, des de petites cales a Mont-roig del Camp -Miami Platja, penya-segats a Torredembarra, o amb un alt percentatge de iode a la zona del Vendrell – Coma-ruga, amb sorra fina i poca profunditat a Salou i fins i tot, platges naturistes com la platja del Torn de l’Hospitalet de l’Infant.

El ball parlat és una de les mostres de la literatura parateatral catalana més interessants i suggestives però el lloc on més arrelà i més temps es mantingué actiu i amb el suport popular fou al Camp de Tarragona i al Penedès. Els balls parlats eren representats en les principals festes de la població i, tot i que en general eren de temàtica religiosa, ben aviat es feren extensius a arguments profans, tant als de caire heroic com als caricaturescos. Interpretat per homes sols, fins i tot els papers més tòpicament femenins com els de la Mare de Déu o el de dones provocatives, es representava a l'aire lliure

Els castells són l'altra gran expressió de cultura popular ben típica del Tarragonès, si bé compartida amb les altres comarques del Camp i el Penedès.

Els castells, a part el nom genèric, són els que tenen tres, quatre o cinc homes a la base i especialment els primers. La torre designa el que és integrat per dos en cada pis. El pilar és la construcció castellera amb un sol home en cada pis.

Actualment al Tarragonès hi ha la colla dels Xiquets de Tarragona, creada el 1970 com a resultat de la unificació de les colles Vella i Jove de la ciutat; els castellers d'Altafulla, fundada el 1973; els Nois de la Torre, de Torredembarra, creada el 1975; la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, del 1979, els Xiquets del Serrallo i la colla castellera de Sant Pere i Sant Pau.

 Port Aventura - Zona mediterránea

 Port Aventura - Zona mediterránea

Port Aventura és un complex turístic format per: un parc temàtic (PortAventura Park), un parc aquàtic (Caribe Aquatic Park), tres hotels tematitzats (Hotel PortAventura, Hotel El Paso i Hotel Caribe. un Beach Club i tres camps de golf (PortAventura Golf) .Situat al Tarragonès, entre Salou i Vila-seca. Va ser inaugurat l'1 de maig del 1995. Va ser el primer parc temàtic d'Espanya i actualment és l'únic que té beneficis.

Està dividit en 5 grans zones temàtiques: Mediterrània, Polinèsia, Xina, Mèxic i Llunyà Oest.

Els paladars més exquisits poden degustar al Tarragones una calçotada al març, un bon civet de senglar a l’hivern, un rossejat de fideus durant tot l’any

Calçotada per a degustar al Tarragones

Els paladars més exquisits poden degustar al Tarragones una calçotada al març, un bon civet de senglar a l’hivern, un rossejat de fideus durant tot l’any, un primer plat del mundialment conegut xató, i fins i tot es poden endolçar amb el típic menjar blanc de Reus. Tot ben variat, combinant verdures amb carns, peixos amb fruites, amb una gran presència dels fruits secs i del vi.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua