TARRAGONA

Comarca

Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

13000

Capital

Sede: Gandesa

Dirección

Bassa d'en Gaire, 1

Código postal

43780

Teléfono

977 420 018

Fax

977 420 395

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Terra Alta

Web de Interés

Patronat de turisme de la Terra-Alta

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

La comarca de la Terra Alta tal com s'estudia ací comprèn dotze municipis del Principat i tres d'Aragó (Favara de Matarranya, Maella i Nonasp), que sumen un total de 1 131,53 km².

Hi ha fonamentalment dos tipus de visitants a la comarca: els que se senten atrets per l'incipient turisme rural i cultural i els que tenen algun vincle familiar amb la comarca. Els primers s'allotgen en algun dels 13 establiments que ofereixen habitacions (la majoria fondes que no tenen una categoria superior a les dues estrelles) o bé fan acampada a Horta de Sant Joan (no hi ha cap càmping reglat). Els segons normalment passen les vacances en algun dels 979 habitatges secundaris de la comarca (1990). Aquests habitatges s'integren en l'estructura urbana de les poblacions de la comarca, ja que no hi ha urbanitzacions ni xalets.

Comarca de la Terra Alta, provincia de Tarragona

Comarca de la Terra Alta, provincia de Tarragona

La Terra Alta és una comarca que relliga i cohesiona un territori que acull una dotzena de municipis amb una població conjunta d'uns 13.000 habitants. Som una comarcal rural, tranquil·la i acollidora, de tradició agrícola. Els nostres principals productes són el vi, l'oli i el fruits secs, però la Terra Alta ha diversificat en els darrers anys la seua activitat econòmica, obrint-se al turisme, els serveis i la industria.

La Via Verda, els espais de la Batalla de l'Ebre, el massís dels Ports, els pobles de pedra picada, els paisatges picassians, els camps de conreu, les catedrals del vi, les ermites i els santuaris locals, les zones fluvials de bany, les riques tradicions i festes, i una gastronomia autèntica i natural són els principals trets que definixen la fesomia física i humana de la Terra Alta.

Municipis de la Comarca

Arnes
Batea
Bot
Caseres
Corbera d'Ebre
El Pinell de Brai
Gandesa
Horta de Sant Joan
La Fatarella
La Pobla de Massaluca
Prat del Comte
Vilalba dels Arcs

La vinya està present a la comarca des de temps immemorial. El Costums d’Orta (1296) i de Miravet (1319) donen fe del cultiu de la vinya i la producció de vi en aquells temps a la comarca, regulant fins i tot la venda de vi, que tindria més aviat un caràcter regional tenint com a destí el territori que actualment conforma les Terres de l’Ebre. Cap al segle XVII el mercat dels vins de la Terra Alta creixeria fins a la ciutat de Reus. Destaca la valuosa referència, datada al 1647, de Mossèn Onofre Català que apostà per renovar unes velles vinyes de Malvasia per la Garnatxa blanca argumentant una millor adaptació al sòl i clima de la comarca.

Per a les varietats blanques la Garnatxa blanca i el Macabeu són les dues més importants en superfície i producció. En quan a varietats negres les més importants són la Garnatxa negra i Samsó. Aquestes varietats representen el patrimoni vitícola autòcton de la Terra Alta, i de les quals en trobem vinyes amb edats superiors a 50 anys ubicades a les planes i costers.

Terra Alta, vins amb denominacio d´orige

Celler de La Terra Alta

A la Terra Alta funcionen en l'actualitat tres museus i hom troba a faltar la presència d'un museu d'abast comarcal que aplegui i resumeixi la història, l'arqueologia i els costums de la comarca. A Horta de Sant Joan hi ha el Museu d'Art Popular, que té una considerable mostra d'artesania popular i reprodueix també prop d'un centenar de litografies de Picasso, corresponents a l'època en què aquest pintor s'estigué a la vila. Els altres dos museus de la comarca són clarament monogràfics. L'un és situat a la casa natal de Pau Gargallo a Maella i és íntegrament dedicat a aquest famós escultor. L'altre és a Favara i és fet en honor del pintor Virgili Albiach, fill de la vila.

A la Terra Alta una de les tradicions que es conserven més acuradament és la ballada de danses tradicionals. Hi ha diversos municipis que en les seves festes anuals mantenen alguns balls, en la seva major part derivacions de la jota tortosina i la jota aragonesa, o bé una barreja de totes dues.(ftes y fotos ver links de la ficha

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua