TARRAGONA

Datos del Pueblo

Constanti

Pueblo

Constanti

Municipio

Constanti / Comarca: Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6401

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 27

Código postal

43120

Teléfono

977 520 521

Fax

977 520 521

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Constanti

Web de Interés

Informaciò de Constanti

E-mail municipio

aj.constanti@altanet.org
 

El terme municipal de Constantí, amb una superfície de 30,94 km², s'estén a la dreta del Francolí, a excepció de la partida de la Pedrera, que és a l'esquerra. El territori és pla i força conreat.

La fundació de la vila data de molt antic, encara que el primer lloc que fou bastit dins el terme municipal, al segle I de la nostra era, fou la vil·la romana de Centcelles. L'edifici que actualment se'n conserva, així com les sales termals, daten del segle IV

La visió harmònica de les cases d'alçada uniforme envoltant l'església parroquial que donava la vila de Constantí ha desaparegut en l'actualitat a causa dels blocs d'habitatges moderns. La façana de l'actual església parroquial de Constantí, dedicada a sant Feliu, fou obrada entre el 1734 i el 1744 i consagrada l'any 1749; el campanar es construí amb posterioritat.

La viŀla romana de Centcelles, ubicada a l'actual terme municipal de Constantí, a 7 quilòmetres de la ciutat de Tarragona, és molt a prop del riu Francolí.

El lloc fou ocupat per una gran viŀla de l'alt imperi, completament refeta durant el segle lV dC; a aquesta segona fase pertanyen unes termes romanes. Hi fou bastit damunt, el mausoleu, aprofitat durant l'època medieval com a capaella dedicada a Sant Bartomeu i després com a casa de pagès fins al 1958.

La importància de l'edifici rau en una de les estances principals de la viŀla, quan fou habilitada, a mitjans del segle IV, com a mausoleu. La seva cúpula presenta un revestiment de mosaic amb escenes de cacera, representacions de l'Antic i del Nou Testament, de les Quatre Estacions i de personatges entronitzats

Mausoleo de Centcelles en Constanti

Mausoleo de Centcelles en Constanti

Les festes més importants són la festa major d'hivern per sant Sebastià, que s'escau el 20 de gener, per commemorar l'agraïment de la població en favor del sant per haver-los deslliurat de la pesta. És tradicional el repartiment de coca beneïda. D'altra banda se celebra la festa major d'estiu per sant Feliu, coincidint amb l'1 d'agost.

Constantí es troba a sis quilòmetres de Tarragona el que ha propiciat que s'instal·lin en ella diverses indústries entre les quals destaquen les dedicades al sector químic. També es troba dins del terme municipal part d'una refineria.

L'agricultura, tradicionalment la principal activitat econòmica, ha quedat relegada a un segon pla. Els principals cultius segueixen sent la vinya, l'olivera, les hortalisses els presseguers i avellaners. Hi ha diverses granges avícoles.(ftes ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua