TARRAGONA

Datos del Pueblo

Deltebre

Pueblo

Deltebre abans la Cava i Jesús i Maria

Municipio

Deltebre / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

11445

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça 20 de Maig, 1

Código postal

43580

Teléfono

977 489 309

Fax

977 489 515

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Deltebre

Web de Interés

Deltebre turisme i natura

E-mail municipio

aj.deltebre@altanet.org
 

Deltebre és el punt més proper a la desembocadura de l'Ebre on es pot travessar el riu amb automòbil, gràcies al transbordador que uneix aquesta població amb Sant Jaume d'Enveja. Actualment existeix un pla per construir un pont que uneixi ambdós municipis.

El nou municipi de Deltebre, de 91,05 km² d'extensió, fou creat per decret de 20 de maig de 1977 per la segregació de les partides de Jesús i Maria i de la Cava

Els masos de Deltebre

El nou municipi de Deltebre, de 91,05 km² d'extensió, fou creat per decret de 20 de maig de 1977 per la segregació de les partides de Jesús i Maria i de la Cava, fins aleshores dins el municipi de Tortosa. El seu terme es troba a l'extrem nord-oriental del delta, en el darrer tram de l'Ebre (la gola de Sorrapa, l'única que actualment porta cabal a la mar).

Té com a nuclis de població (avui formant un continu) els pobles de Jesús i Maria i la Cava, que havien tingut ajuntament pedani de Tortosa fins a la seva independència. També hi ha una urbanització (Riumar) i, a més, resten pel terme algunes masies, ara pràcticament deshabitades, entre les quals cal esmentar el Mas d'Avall, el Mas de l'Illa de Mar, la Paridora del Bosc, el Mangraner, el Parrillo, la Fonsa, Bombita, el Tramuntano, Bonos, Muset, Canyadora, el Toll, Mestret i la Tora del Mig.

Els dos antics barris de la Cava i Jesús i Maria es troben a la vora esquerra de l'Ebre, a la meitat del seu pas pel terme, abans separats (el primer més a llevant i el segon més a l'interior) i avui units per les cases escampades pels horts al llarg de la carretera que els unia formant gairebé una conurbació que hom anomena com el nou municipi, Deltebre.

La Punta del Fangar

Llocs d´interes:

el Ecomuseu
El centre d'educació ambiental,
la desembocadura del Ebre
El Garxal
la Bassa del Canal Vell
La Punta del Fangar
Muntell de les Verges
Moli dels Mirons
L'estació biològica i centre de recuperació de fauna salvatge
La Casa de Fusta

Com a celebració conjunta dels dos barris que formen el nou poble de Deltebre, es fa un cop l'any la festa de la segregació del municipi de Tortosa, el diumenge pròxim al 20 de maig. El 15 d'agost es fa la festa major de la Cava, mentre que el 16 té lloc la festa major de Jesús i Maria. El cap de setmana que precedeix aquestes festes s'esdevé la diada del Turista.

El Delta de l’Ebre és la major zona humida de Catalunya, amb una superfície de 320 km2. Constitueix un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental.

L’equilibri entre la seva riquesa natural i l’explotació per part de l’home no ha estat mai fàcil, per això, l’any 1983, la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que ocupa les comarques del Montsià (hemidelta dret) i del Baix Ebre (hemidelta esquerre).

La vegetació espontània es caracteritza pels canyars-fardars o de canya-vana, senill, bova, que es crien a la vora del riu, les basses o els desaigües i pertot arreu on arriba l'aigua dolça, i també pels arbres de ribera com el xop, l'àlber, el salze, el tamarit i tota mena d'herbes de ribera i altres que han estat arrossegades fins al delta per les aigües del riu (canyes, fonoll, veça, pastanaga borda, trepadella, regalèssia, pedrenca, agram, canyota, alfals bord, card, jonc tou i sisca).

El Delta de l’Ebre és la major zona humida de Catalunya, amb una superfície de 320 km2.

Serp en Delta de l´Ebre

Entre els ocells, estacionals o sedentaris, cal esmentar anàtids (ànecs collverd, ànecs cullerot, ànecs becvermell, etc.), ràl·lids (polles d'aigua, fotges, rasclons, etc.), ardèids (agrons, martinets, bitons, etc.) i altres de més petits, com les boscarles, que ocupen les aigües o canyissars que envolten les llacunes. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua