TARRAGONA

Datos del Pueblo

El Molar

Pueblo

El Molar

Municipio

El Molar / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

293

 

Ayuntamiento

Dirección

Marquès de Tamarit, 1

Código postal

43736

Teléfono

977 825 127

Fax

977 825 200

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El Molar

Web de Interés

Informacio del Molar

E-mail municipio

aj.molar@altanet.org
 

 El Molar es troba a l’extrem oest de la comarca a cavall de l’anomenat Priorat històric i el Baix Priorat, a cavall, també, de les dos denominacions d’origen vinícoles: la DOQ Priorat i la DO Montsant, amb cellers adscrits a cadascuna. És un poble agrícola i va ser un poble miner, com el seu veí de Bellmunt, que centralitzava l’activitat extractora de la comarca i en el qual, avui, es poden visitar les mines de plom .

El poble, a 228 metres d'altitud, es troba damunt d'un serrat que domina per la dreta la vall del riu Siurana. És l'únic nucli de població del municipi.

Es tracta d'un derivat de la paraula comuna "mola", de la qual deriva "molí". És, doncs, un topònim romànic, possiblement descriptiu d'una antiga realitat: la presència de diversos molins en els seus entorns, o bé que n'extraguessin pedres bones per fer les moles dels molins.

La paraula "mola" referida a una muntanya és una significació més moderna, obtinguda per metàfora, de la mola que és la base dels molins.

El Molar es troba a l’extrem oest de la comarca a cavall de l’anomenat Priorat històric

El Molar

L'edifici més notable és l'església parroquial de Sant Roc, datada el 1788, d'estil neoclàssic, amb una nau, capelles laterals, cor i campanar adossat.

La veu popular assenyala la casa coneguda com Cal Vilanova com la que va donar origen al poble.

És interessant L'estació prehistòrica del Molar" (s. VII-VI a C), que pertany a la cultura hallstàttica B tardana, explorada per Salvador Vilaseca.

Se celebra la festa major el 16 d'agost, en honor a sant Roc. També és tradicional la festa del Dilluns de Pasqua, dia que es realitza un aplec a la Font del Molar, on el poble fa un concurs de paelles i un dinar. Antigament es ballava el ball de coques.

El pueblo tiene piscina, polideportivo, campo de futbol, casal y una casa rural. PERXE: Residència-casa de pagès, al Molar (Priorat). Sis habitacions dobles (possibilitat de llit supletori) sopar i esmorzar

El Perxe és una casa a l’extrem del poble del Molar, al Priorat, ocupa el que havia estat l’estable, la pallissa, el corral i el celler de cal Claro vell, a la que encara duu el nom de plaça Major , tot i que ha deixat de ser-ho i se la coneix més com la Placeta.

info@perxe.com | Telf: 670 54 44 20
Carrer de la Font s/n, 43736 el Molar (Priorat)
(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua