TARRAGONA

Datos del Pueblo

El Pinell De Bray

Pueblo

El Pinell de Bray

Municipio

El Pinell de Bray / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1132

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de Catalunya, 1

Código postal

43594

Teléfono

977 426 231

Fax

977 426 145

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El Pinell De Bray

Web de Interés

Dades d´interès del Pinell de Bray

E-mail municipio

aj.pinelldebrai@altanet.org
 

El municipi del Pinell de Brai, de 56,88 km² d'extensió, és situat al SE de la comarca i a tocar de la Ribera d'Ebre i del Baix Ebre. Limita al N amb el terme de Benissanet, a l'E amb Miravet (tots dos pertanyents a la Ribera d'Ebre), al S amb les terres de Benifallet (Baix Ebre), al SW amb el municipi de Prat de Comte i a l'W amb Gandesa.

Probablement, l'origen del poble és protohistòric, ja que està situat en un indret dominant i de fàcil defensa. En temps immediatament posteriors a la reconquesta es va emmurallar.

El nucli antic té forma arrodonida i les cases situades a l'extrem sud i est són vertaderes muralles construïdes al límit dels cingles de la muntanya.

S'esmenta per primera vegada el castell de Pinell, l'any 1.153, en la donació del castell de Miravet als templers. Des d'aleshores restà subjecte a la Comanda de Miravet.

Llocs d´interès:

Pinell de Bray: El Celler Cooperatiu, anomenat "Catedral del Vi" de Catalunya, començat a contruir l'any 1.918 per l'arquitecte Cèsar Martinell, la construcció és d'inspiració gaudiana. A la façana principal hi ha un fris de ceràmica vidrada, obra del pintor ceramista Xavier Nogués i Cases.

Celler Cooperatiu, anomenat "Catedral del Vi"

El Celler Cooperatiu, anomenat "Catedral del Vi" de Catalunya, començat a contruir l'any 1.918 per l'arquitecte Cèsar Martinell, la construcció és d'inspiració gaudiana. A la façana principal hi ha un fris de ceràmica vidrada, obra del pintor ceramista Xavier Nogués i Cases.

A l'església parroquial de Sant Llorenç Màrtir, del segle XVIII, construïda en un lloc elevat,

L'ermita de Sta. Magdalena, situada a la serra de Pàndols

Alguns masos del terme són el Broi, el Mas d'Espinós, la Venta de Leandre i la Venta del Riu.

A la serra de Pàndols, dins el terme del Pinell de Brai, s'inaugurà el 1989, un monument dedicat a la pau i a la reconciliació dels dos bàndols enfrontats durant la guerra civil. El monument ha estat fet a iniciativa de l'Agrupació Lleva del Biberó 41 del Baix Camp i s'hi vol commemorar tots els que moriren i participaren en la batalla de l'Ebre

La unitat paisatgística i històrica que conformen les Serres de Pàndols i Cavalls, fa que sigui un indret únic tant pel seu valor ecològic, inclòs recentment dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), com per ser un dels indrets claus de la Batalla de l'Ebre, ja que l'abundor de barrancs i penya-segats la converteixen en una zona de difícil accés i fàcil defensa. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua