TARRAGONA

Datos del Pueblo

El Pla De Santa Maria

Pueblo

El Pla de Santa Maria

Municipio

El Pla de Santa Maria / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2213

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 1

Código postal

43810

Teléfono

977 630 006

Fax

977 631 141

Oficina Turismo

977 630 006 

Web Oficial

El Pla De Santa Maria

Web de Interés

Municipi del Pla de Santa Maria, informacio general

E-mail municipio

aj.pla@altanet.org
 

El terme municipal del Pla de Santa Maria, dit tradicionalment el Pla de Cabra, té una extensió de 35,10 km², i es troba al sector septentrional de la comarca, a les terres ja planes esteses al peu de les serres de Miramar i del Cogulló, a migdia del coll de Cabra; les aigües van en la seva majoria al torrent de la Fonollosa, afluent del Francolí per l'esquerra. Limita amb els municipis de Cabra del Camp (N), Figuerola (W), Valls (SW), Alió (S), Vila-rodona (SE), Aiguamúrcia i el Pont d'Armentera (E).

El lloc ocupat pel Pla de Santa Maria, formà part originàriament del terme del Castell de Cabra. Era poblat a mitjan segle XII quan ja existia l’església de Santa Maria, motiu pel qual el poble fou anomenat també, Santa Maria del Pla, tot i que el 1178 rebia el nom de Pla de Cabra. Aquest nom en una o altre de les variants acabà imposant-se a l’oficial de Villalba El rei Alfons I donà a Berenguer de Vilafranca Locum Illum Santae Mariae perquè hi fundés i repoblés el poble.

A la plaça de Sant Ramon del Pla de Santa Maria es troba la magnífica , un dels exemplars romànics més interessants de la comarca

església romànica de Sant Ramon

A la plaça de Sant Ramon es troba la magnífica església romànica de Sant Ramon, un dels exemplars romànics més interessants de la comarca.

L'edifici és d'una sola nau, absis semicircular i ampli transepte, hi destaca la portalada romànica, bellament esculpida, amb vuit columnes per banda, té també una notable rosassa a la façana de ponent.

El poble del Pla va néixer a partir d’un agrupament de cases al voltant del carrer de La Vila (actualment Carrer Major) tancat per diversos portals que feien de portes a la muralla formada per les mateixes cases.

És obligat un passeig pel carrer Major on podrem observar els portals medievals que tancaven la vila closa, i diverses cases pairals i portalades de pedra. També al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII com a cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o a Cal Mitger.

El poble del Pla va néixer a partir d’un agrupament de cases al voltant del carrer de La Vila

Carrer Major del Pla de Santa Maria

L'actual església parroquial de Santa Maria fou bastida a la fi del segle XVIII i és així mateix un notable exemplar d'època barroca. La façana és decorada amb una gran portalada flanquejada per grans columnes que aguanten un arc obert sota la rosassa; el timpà de la porta és decorat i un gran campanar de planta quadrada i torrassa octagonal amb balustres, inacabada, s'aixeca a la seva part dreta; l'interior és de tres naus, transsepte i voltes de llunetes, coronat per una gran cúpula.

Darrera les fàbriques del Polígon, hi trobem els aiguamolls del Pla, uns aiguamolls únics a la comarca, que són parada per nombrosos ocells (destacant importants espècies protegides), i un espai privilegiat per poder observar-los.

A la vila hi ha diverses associacions dedicades a promoure les activitats lúdiques i culturals. Cal destacar el Col·lectiu 1714, dedicat al foment de la cultura catalana, i també una associació sardanista, un centre excursionista i una colla gegantera. Aquesta darrera treu en les festes els dos gegants del poble, que representen els vents que són propis de la zona: el Serè, vent del NE que dóna nom al gegant masculí i que es troba a la zona durant la major part de l'any, i la Marinada, vent que predomina a l'estiu i que dóna nom a la geganta.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua