TARRAGONA

Datos del Pueblo

El Pont D´Armentera

Pueblo

El Pont d´Armentera

Municipio

El Pont d´Armentera / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

606

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Església, 7

Código postal

43817

Teléfono

977 638 203

Fax

977 638 393

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El Pont D´Armentera

Web de Interés

La vila del Pont d'Armentera

E-mail municipio

aj.pontdarmentera@altanet.org
 

El terme municipal del Pont d'Armentera, amb una extensió de 27,79 km², s'estén al sector interior de la comarca, al límit amb la Conca de Barberà, al territori muntanyós de la dreta del Gaià (que forma en part el límit SE), als vessants meridionals de les serres del Cogulló (885 m a Valldossera, a l'extrem NW) i de Comaverd (907 m a l'extrem NE).

La població tingué, segons sembla, origen romà. Hom creu que, des d'un punt situat a uns 4 Km. al nord de l'actual vila, aprofitant una corba del riu que passa encaixat entre roques, es construí un indret fortificat amb una resclosa per a l'embassament de l'aigua. Des d'allí arrencava l'aqüeducte romà que portava les aigües del Gaià a Tarragona.

La primera notícia documental sobre el Pont es troba a la Carta de Població de Cabra, datada l'any 980. La repoblació, pròpiament dita, no tingué lloc fins a mitjans s. XI.

L'estructura dels carrers segueix encara en part la de l'antiga vila closa medieval; es formaren diversos ravals com el Raval Vell, el Raval Nou, el Raval dels Estenedors

Nucli antic del Pont d´Armentera

Nucli antic del Pont d´Armentera

L'església parroquial de Santa Magdalena s'alça al mig del nucli antic: té tres naus separades per pilars i arcs formers de punt rodó i volta seguida apuntada. Conserva en excel·lent estat el retaule major barroc, de talla policromada (anònim), construït el 1702

Es creu que, a falta d'exploracions arqueològiques que ho demostrin, els primers pobladors van ser els romans, que s'hi van assentar en contruir-se l'aqüeducte que nodria d'aigua la ciutat de Tàrraco, que comença uns quilòmetres riu Gaià amunt.

La vila del Pont d'Armentera és el cap de municipi, que comprèn també el despoblat i antic castell de Selmella. A l'altre costat del Gaià hi ha el barri de la Planeta. (ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua