TARRAGONA

Datos del Pueblo

El Vendrell

Pueblo

El Vendrell

Municipio

el Vendrell / Comarca: Baix Penedes

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

34931

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Vella, 1

Código postal

43700

Teléfono

977 166 400

Fax

977 661 179

Oficina Turismo

977 68 00 10

Web Oficial

El Vendrell

Web de Interés

el vendrell turistic

E-mail municipio

ajuntament@elvendrell.net
 

El terme municipal del Vendrell, després de la incorporació de l'antic terme municipal de Sant Vicenç de Calders, ocupa una superfície de 36,43 km². Confronta al N amb els termes d'Albinyana i Santa Oliva, a l'E amb Bellvei i Calafell, al S amb la Mar Mediterrània i a l'W amb el terme de Roda de Berà (Tarragonès).

El nucli medieval, emmurallat, es formà entorn de l'església parroquial de Sant Salvador.És un edifici de grans proporcions, amb transsepte, cimbori i capelles laterals, té una façana barroca, en un angle de la qual s'alça el magnífic campanar, de cos vuitavat sobre un basament quadrat, projectat el 1769 per Joan Antoni Rovira, de Tarragona. Aquest campanar és coronat per un penell dit l'Àngel, obra de Josep Romeu, argenter de Vilanova, restaurat el 1971

El terme municipal del Vendrell, després de la incorporació de l'antic terme municipal de Sant Vicenç de Calders, ocupa una superfície de 36,43 km². C

El Vendrell

Llocs d'interès:

Església parroquial de Sant Salvador
Torre del Cintoi
Portal i casa del Pardo
Can Capdeferro
Casa de la Vila
Molí de Vent (Mas del Bombo)
Cal Palau
Ca l'Alegret
Hospital de Sant Salvador
Casa Nin
Torre del Botafoc
Pont de França
Torre del Puig
Plaça Nova
Cal Fontana
Mercat del Vendrell
Estació de ferrocarril
Biblioteca Popular
Casa Palau Rabassó
Caseta de la Miquela
Sindicat Cooperatiu
Banc Central de Barcelona
Can Castellví
Cal Miquelot
Casa Benvingut Socias
Quinta Amèrica
Cal Vidal
La cascada de la Rambla
Monument als castellers
Església de Sant Vicenç de Calders
Mas del Francàs
Ermita de Sant Salvador
Vil·la Casals
Auditori Pau Casals

El Museu Arqueològic del Vendrell, situat a la planta baixa de Cal Guimerà, mostra les característiques més importants dels principals períodes de la prehistòria, el món ibèric i l’època romana al Baix Penedès.

S’ha dedicat una atenció especial als jaciments més importants i a la vida quotidiana dels primers habitants de la comarca. Can Canyís, la Cova de Vallmajor o Tomoví en són uns exemples.

La Torre del Botafoc és una torre situada dins del terme municipal d' el Vendrell. Va ser construïda per tal de vigilar les tropes atacants franceses quan envaïren Catalunya.

La Torre del Botafoc en El Vendrell

Altres indrets del terme

Les urbanitzacions
Sant Salvador
Sant Vicenç de Calders
Coma-ruga

Entre les festes populars i tradicionals té interès l'escenificació, des del 1965, dels pastorets musicals, durant les festes de Nadal, amb música composta, en part, per Pau Casals. Darrerament s'ha recuperat la festa dels Tres Tombs, que té lloc entre el març i l'abril, amb un recorregut pels carrers centrals de la vila i la tradicional benedicció dels animals

La vila té una colla castellera, els Nens del Vendrell, la formació de la qual data del 1926, tot i que la tradició castellera és anterior. El prestigi de la colla s'afermà, sobretot, a partir del 1932, quan la rivalitat amb la colla dels Xiquets de Valls fou una de les causes que influïren a assolir fites com el pilar de sis (1968), el tres de vuit (1951), el pilar de set amb folre (1969) i la torre de vuit amb folre (1970).

Gastronomia:

El Xató és un plat popular fet a base d’escarola, salsa arromescada i altres ingredients. Els restaurants integrats en la Ruta del Xató l’ofereixen durant l’hivern.

El primer diumenge de febrer se celebra, a la Rambla del Vendrell, la Xatonada Popular, una diada gastronòmica que ofereix la possibilitat de degustar aquest plat popular

Situades a 3,5 km de la vila, les platges dels barris marítims de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs constitueixen una de les principals atraccions del municipi.

La costa, d’uns set quilòmetres de longitud, és baixa, rectilínia i formada per platges de sorra fina. A la tranquil·litat, la transparència i la bona temperatura del mar, s’hi ha d’afegir l’alt percentatge de iode que contenen les aigües d’aquest racó de la Costa Daurada, cosa que les fa especialment saludables.

Des de 1988 la costa del Vendrell està guardonada amb la Bandera Blava i és considerada, sovint, de les millors de Catalunya. El Vendrell és un bon indret per prendre el sol i realitzar esports aquàtics. El passeig Marítim encara conserva algunes cases d’estil noucentista i els antics magatzems d’aiguardent

El municipi comprèn, a més de la vila del Vendrell, el barri de Sant Salvador i els dos nuclis urbans que integren l'antic terme de Sant Vicenç de Calders (annexionat els anys quaranta): Sant Vicenç de Calders i Coma-ruga, que és de fet el seu barri marítim, a més de nombroses urbanitzacions. El 1937 l'antic municipi de Sant Vicenç de Calders canvià el seu nom pel de Calders del Baix Penedès (ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua