TARRAGONA

Datos del Pueblo

Falset

Pueblo

Falset

Municipio

Falset / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2807

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Quartera, 41

Código postal

43730

Teléfono

977 830 057

Fax

977 830 668

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Falset

Web de Interés

Falset portal personal datos i fotos

E-mail municipio

aj.falset@altanet.org
 

Falset, cap de l'antiga baronia d'Entença, d'acord amb la divisió administrativa del 1989, que ratifica la del 1936, és la capital de la comarca del Priorat.

El municipi es troba a la zona de contacte del Priorat històric i geogràfic; part del seu terme pertany al darrer, i de l'anomenat Baix Priorat, a la fossa secundària de Falset, que conforma la Serralada Pre-litoral, al centre de la conca del riu de Siurana. El drenen els barrancs d'Aiguassals, de la Fuina, de l'Olla, de les Aloses, de Barretet, de la Font Vella, de la Vall de la Pistola i de la Vall de la Sardana. Prop del 13% del terme és ocupat per garriga i pinars.

Falset la capital de la comarca del Priorat.

El Poble de Falset

La part més antiga de la vila de Falset és situada a l'entorn de l'antic castell, zona que s'anomenava el Malanyet

Cal situar el cor del poble a la plaça de la Quartera, voltada de porxos, que rep el nom de l'antiga pica de pedra que hi havia per a mesurar el gra i que ara es guarda al museu municipal. En un extrem de la plaça de la Quartera s'alça l'antic Palau dels Comtes de Prades, després ducs de Cardona i de Medinaceli, d'estil renaixentista; acull les dependències de l'ajuntament.

Falset, cap de la baronia d'Entença, fou una vila fortificada. Tenia castell i muralla. De la muralla, que tancava la vila amb cinc portals, es conserva el portal del Bou, amb les armes dels ducs de Medinaceli

La Plaza de la Quartera fue diseñada, rodeada de porches, en tiempos del infante Pere, conde de Prades. Debe el nombre a la antigua pila de piedra que servía para medir el grano y que en la cercana villa de Montblanc todavía conservan. En la actualidad el mercado semanal se celebra en esta plaza.

Falset Palau dels Comtes de Prades, després ducs de Cardona i de Medinaceli, d'estil renaixentista; acull les dependències de l'ajuntament

Casa de la Vila de Falset

Las ermitas (montañas de eremitas son las de Prades y el Priorat) eran varias, alguna de edificación relativamente moderna, como la de Sant Gregori, aunque quizá sobre otra mucho más antigua. La de Sant Antoni Abad, y dos que se arruinaron durante la guerra contra los franceses, Sant Cristòfol y la Mare de Dèu de Grácia.

Llocs d´interès a visitar:

Palau dels Comtes d'Azara
Plaça de la Quartera
Castell de Falset
Església de Santa Maria
Portal del Bou
Ermites de St. Gregori i St. Cristòfol
Celler Cooperatiu
La Font del Batlle

La Fira del Vi de Falset, que té lloc el primer cap de setmana de maig, s’ha convertit en una de les més importants que se celebren. Consolidada amb tretze edicions, es un aparador dels vins que s’elaboren a la comarca, vins de la DOQ Priorat i de la DO Montsant que reben a diari el reconeixement internacional per la identitat i qualitat que atresoren.

És l'únic portal d'accés que es conserva dels cinc que Falset tenia

Portal del Bou de Falset

L’Encamisada és una festa que se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener (Sant Antoni). Es guarneixen multitud de carros estirats per animals, i tothom es posa el vestit tradicional per fer una cercavila pel poble

La Festa Major se celebra pels volts del 15 d’agost i inclou actes tradicionals típics com l’Espígol, durant el qual els nens perfumen els carrers escampant aquesta planta aromàtica que porten en uns cistellets; les Danses, que consisteix en una ofrena de coques que efectuen les pubilles a les persones escollides, en cercavila amb les autoritats; la Batalla de Flors, una divertida guerra de confetti i serpentines entre carrosses i espectadors a la Plaça de la Quartera; i el Ball de Coques, en qual els nois compren una coca a la noia que escullen per ballar (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua