TARRAGONA

Datos del Pueblo

Gandesa

Pueblo

Gandesa

Municipio

Gandesa / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3173

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Espanya 1

Código postal

43780

Teléfono

977 420 007

Fax

977 421 257

Oficina Turismo

977420910

Web Oficial

Gandesa

Web de Interés

Dades generals de Gandesa

E-mail municipio

turisme.gandesa@altanet.org
 

El terme municipal de Gandesa, de 70,79 km² d'extensió, es troba al centre del sector de llevant de la comarca, en contacte amb la Ribera d'Ebre per una estreta llenca que s'escola entre els termes de Corbera d'Ebre i el Pinell de Brai.

El nucli antic, marcat per la carretera de Bot, la plaça de la nova casa de la ciutat, l'avinguda de València, la plaça de la Farola, l'avinguda d'Aragó, i el carrer del Pou Nou, amb l'antiga Bassa, estigué fortificat des del segle XIV al XIX.

Llocs d'interès en el poble:

Jaciment arqueològic del Coll del Moro. Es tracta d'un jaciment de la tribu ibèrica dels ilercavones situat als afores de la població.

Església de l'Asunción, amb elements romànics.

Palau del Castellà, amb elements arquitectònics dels ss. XIII i XIV.

Palau del Castellà, amb elements arquitectònics dels ss. XIII i XIV

El Palau del Castella de Gandesa

Cooperativa agrícola. D'estil modernista, és una de les millors obres de l'arquitecte Cèsar Martinell al costat de la cooperativa agrícola del Pinell de Brai i ha estat declarada Bé d'Interès Cultural en la categoria de monument per la Generalitat de Catalunya.

Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre.

La Fontcalda, a 13 Km del poble. És un paratge natural de gran bellesa, a la vora del riu Canaletes.

Serra de Pandols. Lloc des d'on d'ell es pot gaudir d'una magnifica vista i contemplar el Monument a la Pau que es va construir per recordar als combatents que van morir en aquests paratges durant la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil (1938-1939).

La festa major s'escau el primer diumenge de setembre en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda i dura diversos dies. Durant aquestes festes es destaca, per la seva força i personalitat, el ball de la dansada gandesana, amb melodia de jota tocada inicialment per rondalla de bandúrries i guitarres i acompanyada per un duet de tamborí i flauta i darrerament per instruments musicals diversos. És iniciada pels majorals i els dansaires porten els típics vestits gandesans i s'intercanvien presents de coca i barra de massapà.

Gandesa, si bé no és una capital comarcal dinàmica, sí que com a tal concentra el gros de les principals institucions que exerceixen el seu poder a la zona. Així, hom troba que a la ciutat tenen seu el Consell Comarcal de la Terra Alta, la Cambra Agrària, el jutjat de primera instància i el Servei d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua