TARRAGONA

Datos del Pueblo

Horta De Sant Joan

Pueblo

Horta de Sant Joan

Municipio

Horta de Sant Joan / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1287

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Esglèsia, 3

Código postal

43596

Teléfono

977435005

Fax

977435407

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Horta De Sant Joan

Web de Interés

Art, turisme i cultura en Horta de Sant Joan

E-mail municipio

aj.horta@altanet.org
 

Horta de Sant Joan és un poble lligat a la cultura i en un sentit ampli al fet cultural, des de molts punts de vista. Des del punt de vista històric, per l’empremta dels antics pobladors, pel llegat arquitectònic dels templers, hospitalers i per la singularitat del renaixement.

La vila d'Horta de Sant Joan és aturonada 2 quilòmetres a la dreta del riu d'Algars. De l'urbanisme de la població destaca la Plaça Major, on hi ha la casa de la vila, magnífic edifici renaixentista, amb arcades de mig punt a la part baixa —com els altres edificis del nucli—, finestrals sobre una cornisa al primer pis i un segon amb una galeria amb finestres de mig punt molt seguides. Dels altres carrers destaca el de l'Hospital, amb un portal de mig punt d'entrada a la vila, i també els de Botera, de Cavallers, de la Comanda i del Bonaire. Hom pot esmentar també el raval de la Creu i el del Mur.

La vila d'Horta de Sant Joan és aturonada 2 quilòmetres a la dreta del riu d'Algars. De l'urbanisme de la població destaca la Plaça Majo

Plaça major de Horta de Sant Joan

Llocs d´interès:

la plaça de l'esglèsia amb l'ajuntament renaixentista

la presó als baixos de l'edifici (actualment espai on es programen exposicions)

l'esglèsia de Sant Joan Baptista del s.XIII

el nucli antic de la població que conserva l'estructura medieval

Horta de Sant Joan és un poble lligat a la cultura

Nucli antic de Horta de Sant Joan

Convent de Sant Salvador d’Hortao el convent de la Mare de Déu dels Àngels (conegut popularment com convent de Sant Salvador, frare franciscà que hi va viure al segle XVI i fou canonitzat al 1938 amb el nom de Sant Salvador d´Horta), al peu de la muntanya de Santa Bàrbara
el Centre Picasso a l'antic Hospital renaixentista

l'ecomuseu dels Ports

“lo parot” (popularment conegut com Lo Perot, olivera bimil·lenària declarada arbre monumental)

el Parc Natural dels Ports.

El 1985 el conjunt de muntanya i Convent van ser declarats Monument històrico-artístic.

L’Antic Hospital és l’edifici renaixentista que acull l’exposició de l’obra picassiana i explica les vivències de les dues estades del pintor més important del segle XX.

Horari de dimarts a dissabte d'11 a 13,30 h. Obert a la tarda de 18 a 20 h tots els dissabtes i els mesos de juliol i agost.
Tel. 977435330

Portada de l'església Sant Salvador d'Horta

Portada de l'església Sant Salvador d'Horta

El Cap de l'Ecomuseu, situat al carrer Picasso prop de la plaça de l’Església, és un punt d’informació del Parc Natural dels Ports i un centre de recepció de visitants. Audiovisuals, exposicions, el mirador del territori i diversa informació temàtica ens serviran de punt de partida d’itineraris de natura, arquitectura i art per conèixer el territori.

Horari: de dilluns a dissabte de 9 a 13:30h i de 16 a 19:30 h; diumenges de 9 a 13:30 h.
Tel. 977435686

Hi ha vestigis de poblats prehistòrics al Mas de Manrosa, a la Penya de Gall (davall les Roques d'en Benet) i als collets dels Tossals.

Horta conserva una bona part de les seves tradicions festives. Hom fa un aplec al convent de Sant Salvador el dia 18 de març; el diumenge després del 21 d'abril se celebra la festa del Sant Sagrament i de Sant Salvador i el dilluns es fa una processó fins al convent. Al setembre s'escau la festa major de la Nativitat de la Mare de Déu, i el barri de la Costa celebra festa el 24 de setembre.

El claustre és el segon element més important. Dels dos pisos inicials només es conserva sencera la planta baixa, d'estructura quadrada amb cinc arcades iguals a cada costat, d'arcs carpanells sobre capitells d'àbac motllurat i columnes toscanes de gres, de fust llis i base sobre plint quadrat

Claustre de Sant Salvador d'Horta. Foto de Manel Zaera(ver link)

Si decidiu passar una nit a Horta de Sant Joan, a la pensió Barceló no us farà falta de res. Casa Barceló - Avgda. Generalitat, 27 - 43596 Horta de Sant Joan - Tel. 977 43 53 53

Al terme perteneixen: La caseria dels Pesells, La caseria de les Montcades, La Torre del Prior o de Galindo (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua