TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Canonja

Pueblo

Entidad Municipal Descentralizada, EMD: La Canonja

Municipio

LaCanonja / Comarca Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

5072

 

Ayuntamiento

Dirección

Raval, 11

Código postal

43110

Teléfono

977 543 489

Fax

977 540 766

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Canonja

Web de Interés

Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví

E-mail municipio

ajuntament@lacanonja.cat
 

"...El 16 d’abril de 2007 els plenaris municipals de Tarragona i la Canonja van acordar formalment tramitar a la Generalitat l’expedient de segregació. El febrer de 2008, la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya va emetre un informe negatiu sobre l’expedient perquè es va considerar que, segons la legislació vigent, no són nuclis territorialment diferenciats ja que entre el nucli urbà de la Canonja i el nucli de Bonavista, situat al terme de Tarragona existeix continuïtat territorial i d’edificacions i, per tant, no hi ha una franja d’una amplada mínima de 3.000 metres entre els nuclis més propers dels municipis. Aquest és actualment el requisit indispensable previst per llei per a la creació d’un nou municipi...

...L’antic municipi de la Canonja va existir com a tal fins l’any 1964, en què va ser annexionat a Tarragona i, parcialment, es va constituir en entitat local menor. En l’actualitat, i des del mes del març de 1983, ha estat reconegut com a Entitat Municipal Descentralitzada de Tarragona"...

l municipi canongí es constituí al llarg de la història com a resultat de la fusió de quatre termes independents: La Canonja, Masricart, la Boella i el Territori.

Vista de La Canonja

La Canonja és un altre dels nuclis de població que amb motiu de la industrialització petroquímica ha sofert en les últimes dècades un gran canvi demogràfic i urbanístic. A partir del 1964 quedà annexionat al municipi de Tarragona, i des del 1982 va començar a gaudir d’una certa independència administrativa com a Entitat Municipal Descentralitzada, amb la concessió d’un nou terme –més petit que l’anterior i seguint els límits parroquials- per part de la Generalitat de Catalunya.

El municipi canongí es constituí al llarg de la història com a resultat de la fusió de quatre termes independents: La Canonja, Masricart, la Boella i el Territori. També la colonització romana hi deixà la seva empremta, si bé sense la monumentalitat d’altres pobles veïns.

Llocs d´interès:

Castell de Masricart
Església de la Mare de Déu de l'Esperança
Església parroquial de Sant Sebastià

Les entitats culturals més importants de la Canonja són el Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví

El Castell de Mariscart de La Canonja

Les entitats culturals més importants de la Canonja són el Centre d'Estudis Canongins Ponç de Castellví (1983), la societat cultural i recreativa La Nova Amistat (1854) i l'Orfeó Canongí, que significà durant la dècada dels anys trenta un revulsiu importantíssim de l'ambient cultural de la Canonja; conté una sala de conferències i de jocs recreatius.

La Canonja celebra la festa major d'estiu per la Mare de Déu d'Agost, i la d'hivern per la diada de Sant Sebastià.

De totes les masies existents a l’antic terme cal destacar per la seva importància la Boella, documentada a partir del 1150. Senyors destacats de la Boella al llarg de la història han estat les famílies Montserrat, Sasguàrdies, Giminells, Siscart i, últimament, Els Canals.(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua