TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Fatarella

Pueblo

La Fatarella

Municipio

La Fatarella / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1139

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 7

Código postal

43781

Teléfono

977 413 609

Fax

977 413 521

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Fatarella

Web de Interés

Història i cultura de La Fatarella

E-mail municipio

aj.lafatarella@altanet.org
 

El terme municipal de la Fatarella, de 56,23 km², es troba a l'extrem nord-oriental de la comarca, en contacte amb la Ribera d'Ebre. Limita amb els termes de Riba-roja d'Ebre (N), Flix (en un punt, al NE, marcat pel cim de les Roques d'en Benet o Montserrat, de 546 m), Ascó (E) i Móra d'Ebre (SE, al sector de les Camposines), tots de la Ribera d'Ebre, i amb els de la Terra Alta de Corbera d'Ebre (S) i Vilalba dels Arcs (SW i W).

La història de la vila va lligada al seu entorn, se sap que llevat dels primers assentaments de l'era prehistòrica, les primeres dades corresponen al segle X, quan els romans i els ibers van poblar el terme.

Durant el segles següents es van succeir nombroses guerres i canvis de propietat, essent l'època medieval un temps de conflictes que patia la població, la qual tendia a concentrar-se en el nucli que envoltava el castell i l'església, fet que era habitual en la gran majoria de poblacions de Catalunya.

El terme municipal de la Fatarella, de 56,23 km², es troba a l'extrem nord-oriental de la comarca, en contacte amb la Ribera d'Ebre

Ajuntament de La Fatarella

El poble té al voltant de 1.200 habitants i destaca per l'encant del seu conjunt arquitectònic rural. Una passejada pels carrers irregulars i sinuosos del casc antic remunta al visitant a l'època medieval, mentre travessa els perxes, trams de carrer coberts mitjançant embigats, observa la muralla que es formà aprofitant les parets de les pròpies cases i creua els portals d'accés a la vila.

La vila de la Fatarella és el cap de municipi i l'únic nucli de població agrupada. Cal esmentar la caseria de població disseminada de les Camposines, tot i que actualment estigui gairebé despoblada.

Llocs d´interès:

Església Parroquial de Sant Andreu

Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia

Sant Francisco

Sant Bertomeu

Cal Sant

Cal Xico

Sant Pau

Mare de Déu del Carme

Font de Sant Joan

Font de Bingaubó

Perxes

Les cabanes

Molt característic del terme de la Fatarella i d'algunes partides dels termes de Vilalba, Corbera i la Pobla, són les cabanes fabricades amb pedra de calar

La Fatarella, ermita de Sant Bertomeu

Molt característic del terme de la Fatarella i d'algunes partides dels termes de Vilalba, Corbera i la Pobla, són les cabanes fabricades amb pedra de calar, amb una volta rodona de mitja circumferència i d'uns 4 m d'amplada per uns 5 de llargada, construïda sobre un terraplè que hom buida un cop acabada la cabana.

Qualsevol moment de l'any és bo per visitar la Fatarella, però en les següents dates teniu un motiu més per acudir-hi:

Festes de Sant Blai (Festes Majors d'Hivern): primer cap de setmana de febrer. Subhasta de la llenya pels Majorals. Ballada de la jota de la Fatarella. Tortada de Sant Blai. Festa de quintos i cursa de rucs. Diada de Santa Àgueda.

Festes Majors d'Estiu: primer cap de setmana d'agost. Diversos actes populars: ball, cursa de rucs, exposicions, concerts.

Romeria de Sant Francisco: primer dissabte després de pasqua. Romeria a l'ermita de Sant Francisco amb una tradició de més de 300 anys. Ballada de la dansa de la Clavellinera.

Festa de la Mare de Déu de la Misericòrdia: festa local que se celebra el 8 de setembre. Cant de l'Aurora, celebració de missa, ballada de jota de la Fatarella, cantada dels Goigs de la Mare de Déu.

Festa de l'Oli: quinzena de desembre. Festa de recent implantació que gaudeix d'una gran participació popular. Degustació d'oli nou, amb un esmorzar popular. Jornada de portes obertes a la Cooperativa agrícola. Mostra de productes artesanals i tradicionals.

La gastronomia de la Fatarella és rica i variada. Podem ressaltar els plats típics següents:

Clotxa: Pa de pagès que s'omple amb arengada o sardina a la brasa, alls i tomàquets escalivats, també s'hi pot posar botifarra de ceba.
Romesco: Fetge de porc i cansalada amb una picada i fesols.
Truita en suc: truita de patata i ceba guisada amb una picada i farina.
Sardina en suc: Sardina guisada amb ceba i tomàquet.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua