TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Fontcalda

Pueblo

Santuari-Balneari de La Fontcalda

Municipio

Gandesa / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

0

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Espanya 1

Código postal

43780

Teléfono

977 420 007

Fax

977 421 257

Oficina Turismo

977420910

Web Oficial

La Fontcalda

Web de Interés

Imagenes i datos de la Fontcalda

E-mail municipio

turisme.gandesa@altanet.org
 

El lloc més important del terme de Gandesa, fora de les serres de Pàndols i de Cavalls, és el balneari i santuari de la Fontcalda, al S del terme, a l'engorjament del riu de les Canaletes, entre les serres de la Mola de la Fusta a llevant i del Crestall a ponent

El lloc més important del terme de Gandesa, fora de les serres de Pàndols i de Cavalls, és el balneari i santuari de la Fontcalda

Santuari de La Fontcalda

Rep el nom d'una font d'aigua minero-medicinal que brolla a 28 graus, a l'esquerra del Riu Canaletes, no gaire lluny del Santuari. Són aigües que duen clorur i carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic, aquesta font es coneix popularment amb el nom de la "Font dels Xorros".

La llegenda:
Es diu que en la vall hi tenia el ramat un pastoret de Prat de Comte, el qual un dia va veure no molt lluny de la font, una imatge de la que ningú en tenia noticia i que segurament estava amagada de les persecucions d'Espanya. La tradició afirma que el pastoret havia rebut una senyal del cel amb aquesta aparició, el pastoret s'emportà la imatge a Prat de Comte i li comunicà als seus amos la noticia, però en el moment de treure-la del sarró per ensenyar-la la imatge havia desaparegut. El pastor, guiat per la llum que havia rebut del cel tornà al lloc de l'aparició i allà hi trobà de nou la Mare de Déu. Aviat va arribar la notícia a Gandesa i molts anaren a venerar la Mare de Déu, fou traslladada també a l'església de Gandesa però l'endemà havia desaparegut i tornava a trobar-se al mateix lloc. Gandesa aleshores aixecà una petita capelleta i més tard una església.

La zona del balneari de la Fontcalda està situada a la part meridional de la Serralada Prelitoral catalana, entre la Serra de Pàndols, al nord-est, i el massís dels Ports, al sud-oest.

Balneari de Fontcalda

La leyenda:
Se dice que en el valle tenia el rebaño un pastorcito de Prat de Comte, que un día vio no muy lejos de la fuente, una imagen de la que nadie tenia noticia y que seguro estaba escondida de las persecuciones de España. La tradición afirma que el pastorcito había recibido una señal del cielo con esta aparición, él se llevó la imagen a Prat de Comte y comunicó a los dueños del rebaño la noticia, pero en el momento de sacarla del zurrón para enseñarla, la imagen había desaparecido. El pastor, guiado por la luz que había recibido del cielo volvió al lugar de la aparición y allí encontró de nuevo la Virgen. Pronto llegó la noticia a Gandesa y muchos fueron a venerarla, la trasladaron también a la Iglesia de Gandesa pero al día siguiente había desaparecido y se encontraba de nuevo en el mismo lugar. Gandesa entonces levantó una pequeña capilla y más tarde una iglesia.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua