TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Galera

Pueblo

La Galera

Municipio

La Galera / Comarca: Montsia

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

851

 

Ayuntamiento

Dirección

Sant Llorenç, 36

Código postal

43515

Teléfono

977 718 339

Fax

977 718 538

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Galera

Web de Interés

Informacio de La Galera

E-mail municipio

jtomas@galera.altanet.org
 

La vila de la Galera on es concentra tota la població del terme, és situada vora la rambla o el torrent de la Galera. La part antiga és situada prop de la torre de la Galera, a l'esquerra del torrent del mateix nom, força profund en aquest indret i travessat per un pont de pedra molt antic en la seva base, si bé la part superior fou reconstruïda després de la guerra civil.

Alguns autors comenten que la Galera podria tenir origen romà, però aquest pressupòsit no ha estat comprovat cientificament.

La vila de la Galera on es concentra tota la població del terme, és situada vora la rambla o el torrent de la Galera.

Planol de La Galera

La Torre de la Galera es citada ja el 1178, però el poblament és posterior. Les primeres notícies daten de les primeries del segle XIV, quan els homes de Godall, subjectes a la senyoria feudal de Ramon de Centelles, emigraven a la nova població de la Galera, de fur reial. D’aquest fet es queixava l’esmentat senyor feudal davant el rei, el qual dictà sentència el 1303, la qual confirmava que els habitants de Godall devien vassallatge al seu senyor.

L'edifici més destacat és el de la torre de la Galera. Es va construir el 1340 com a torre de guaita i la seva construcció va ser sufragada per la vila de Tortosa. Es tracta d'un edifici de planta rectangular i amb una altura considerable. El 1684 es va reformar el seu interior per convertir-la en l'església parroquial, dedicada a Sant Llorenç. Les obres de reforma del temple van quedar en suspens durant la Guerra de Successió espanyola, període durant el qual la torre va servir com a caserna militar. La benedicció de la nova església va tenir lloc el 15 d'agost de 1711.

Altres punts d'interès:

• Casa de la Vila (1906) i Museu de la Terrissa (TERRACOTA)

• Pont d'origen romà sobre el barranc de la Galera

• Ermita i Povet de Sant Vicent

• Creu de terme (segle XV)

• Terrisseria Cortiella

La torre de la Galera fou construïda a expenses de la ciutat de Tortosa. Se sap que s'hi treballà entre els anys 1340 i 1342, si bé en aquest darrer any l'obra encara no era acabada. De planta rectangular, gairebé quadrada, i força gran, la torre té una alçada considerable, probablement pel fet que és situada al pla.

Torre medieval de La Galera

El terme comprèn, a més de la vila de la Galera, cap de municipi, els masos de la Xanca, el de Laculs, el del Borni, el de la Marina, el de Montllau i el dels Masets, tots documentats ja el 1860, i les caseries de la Masia de Gavatx, la Masia del Dimoni i la de la Rabassa. Tocant a la vila, al SW, hi ha la petita capella de Sant Vicenç del Povet i dins el terme hom pot esmentar encara la capella del Sant Crist del fossar.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua