TARRAGONA

Datos del Pueblo

L´Ametlla De Mar

Pueblo

L´Ametlla de Mar

Municipio

L´Ametlla de Mar / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

7424

 

Ayuntamiento

Dirección

Sant Joan, 55

Código postal

43860

Teléfono

977 456 000

Fax

977 456 838

Oficina Turismo

977 45 64 77

Web Oficial

L´Ametlla De Mar

Web de Interés

Patronat de turisme de L´Ametlla de Mar

E-mail municipio

webmaster@diputaciodetarragona.cat
 

A l'Ametlla de Mar també li diuen La Cala. Els seus habitants no són ametllencs sinó caleros. La primitiva Cala de l'Ametlla i, més al nord-est, la Cala de Sant Jordi han sigut el refugis naturals de la costa més adequats per a navegants i pescadors i, juntament amb la masada de Pons, repenjada a la muntanya, i la platja de l'Almadrava, al límit nord del terme municipal, han estat els petits nuclis habitats més importants abans del segle XX

El terme de l'Ametlla forma com un triangle, un dels costats del qual és el de la costa. Aquesta, ben diferent de la que s'estén més amunt del coll de Balaguer, alterna fronts rocosos amb platges d'arena grossa i cales d'una gran bellesa.

Alguns accidents d'aquesta costa són, de tramuntana a migdia, la punta del Calafat, les Tres Cales, la cala de Sant Jordi, Cala Forn, la punta de Cala Mosques, la cala Sant Roc, la del Boncapó, el port de l'Estany, la cala i el cap de Santes Creus, que són de color rogenc per les argiles i les graves que els formen, mentre que la punta de l'Estany Podrit, la punta de l'Àliga i la cala de l'Àliga són de calcàries blanquinoses del Cretaci.

port de l'Ametlla de Mar, de nit

port de l'Ametlla de Mar, de nit

A la costa de tramuntana, a l'extrem de la cala de Sant Jordi, hi ha el castell de Sant Jordi d'Alfama; a la de migjorn, damunt la punta de l'Àliga es dreça la torre de l'Àliga i, camí del poble de l'Ametlla, el petit port i les Cases de l'Estany, amb el far de l'Estany. A l'interior, en la zona muntanyosa, vora l'antiga carretera general, hi ha la masia i caseria de Ponç.

Les cases, amb façanes obertes a la mar, s'arrengleren al llarg del Passeig Marítim. Ran de mar, també, hi ha una petita llotja amb arcades de mig punt, tocant a un del molls, el del Peix. A la costa més pròxima a migdia amarren les barques esportives. Els carrers principals de la població són, a més del Passeig Marítim i del Carrer Major, els de Rossell, de Sant Roc, de la Llibertat, de Ponent, de les Drassanes, de Sant Joan, de Pau Casals, d'Andreu Llambrich, la plaça de Joan Miró (que és on antigament hi havia la torre), el carrer de Pescadors, el de Sant Pere, etc

Els 16 Km. de longitud de la Costa de l'Ametlla configuren un dels paisatges més encisadors i verges de la costa Mediterrània. El seu perfil abrupte, amb bonics penyasegats va donan pas a tot un seguit de platges i cales:

Codolar del Cap de Terme, Cala Llobeta, Cala Calafat, Cala Lo Ribellet, Platja de Sant Jordi, Cala Vidre, Cala Forn, Cala Ampolles, Cala Mosques, Platja Torrent del Pi, Cala Xelin, Platja de l'Estany Tort, Cala Ambrosio, Cala d'Arandes, Platja Pixavaques, Platja l'Alguer, Cala Pepo,Cala Bon Capó, Cala Bon Caponet, Port natural de l'Estany, Platja de l'Estany, Cala Santes Creus, Cala de la Llenya, Cala l'Estany Podrit, Cala de l'Àliga

La pesca continua sent una de les principals activitats del poble. El recinte portuari de l'Ametlla compta amb un ampli estol de barques que es dediquen a les arts de l'arrossegament, l'encerclament, el trasmall, etc., i que compta també amb la primera flota de tonyinaires del Principat.

L'altra activitat econòmicament potent del poble és el turisme i el sector serveis, que impulsen, conjuntament, la creació de nous establiments locals per donar un millor servei a tots els turistes de l'Ametlla de Mar.

El suquet de peix calero de l'Ametlla de Mar

El suquet de peix calero de l'Ametlla de Mar

Els fruits de la mar són l'eix vertebrador de la gastronomia local. Els plats més típics són: l'Arrossejat, la fideuada i el suquet de peix calero, que són promocionats pel Patronat de Turisme durant l'any. Sense deixar-nos la sarsuela, l'arròs negre o les mariscades

La festa major de la població s'escau pel 2 de febrer, festivitat de la Candelera. La festa es remunta a mitjan segle XIX i en destaca la processó. Per Corpus, els carrers de la vila es guarneixen amb flors. També es fa la festa major d'estiu, el 29 de juny, per Sant Pere; és organitzada per la Confraria de Pescadors. (ftes i fotos ver links de la ficha)

El Patronat Municipal de Turisme s'encarrega de la gestió dels tres punts d'informació turística que hi ha a l'Ametlla de Mar

Direcció: c/ Sant Joan núm, 55.
Telèfon: 977 45 64 77.
Fax: 977 45 67 38.
Aquesta oficina està oberta durant tot l'any.
Horari: De dilluns a divendres de 10.00h a 14.00h i de 17.00h a 19.00h. A l'estiu está obert també els dissabtes de 10.00h a 13.00h.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua