TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Morera De Montsant

Pueblo

La Morera de Montsant

Municipio

La Morera de Montsant / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

153

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 7

Código postal

43361

Teléfono

977 827 112

Fax

977 827 112

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Morera De Montsant

Web de Interés

El poble de la Morera de Montsant, terra de condestables

E-mail municipio

 
 

 terme de La Morera de Monsant

terme de La Morera de Monsant

El terme municipal, de 52,65 km², és el més extens del Priorat històric i el segon de l'actual divisió comarcal. Limita amb Ulldemolins (N), Cornudella de Montsant (E), Poboleda, Torroja del Priorat (S), la Vilella Alta i Cabasseres (SW), Margalef (NW) i toca en un punt a Porrera (S). Es troba al sector septentrional de la comarca, entre el riu de Montsant (que forma en una petita part el límit N) i el riu de Siurana (que corre al S en una estreta franja entre els veïns termes de Cornudella i Poboleda) i comprèn una gran part del massís de Montsant, amb els seus punts culminants

El municipi comprèn el poble de la Morera de Montsant, que li dóna nom, el poble agregat de la Conreria d'Escaladei, format a la conreria de l'antic monestir d'Escaladei, les restes d'aquest cenobi, el despoblat de Montalt, el santuari de la Mare de Déu de Montsant i el mas i església de Sant Blai (a l'indret on hi hagué el monestir de Bonrepòs). Abunden les coves, com la Cova Santa, una de les més anomenades de la serra de Montsant, a 1 035 m, dita així perquè es creia que era la residència d'eremites, i consta amb una gran estalactita anomenada la Campana pel ressò que fa en ser copejada; cal esmentar també la cova de l'Escolania (rica en estalactites) i les fonts i els salts d'aigua, entre els quals el més conegut és el toll de l'Ou

El fort despoblament s'ha vist una mica compensat darrerament per l'inici d'utilització de les seves cases com a lloc de segona residència. No queda gairebé cap rastre de l'antic castell de la Morera, situat al capdamunt del carrer de l'Església, ja que el 1954, per donar feina als afectats per les glaçades, s'enderrocaren els murs que restaven en peu i amb les seves pedres s'adobaren els carrers. Hi ha alguna casa amb llinda de pedra, però l'edifici més notable és l'església parroquial de la Nativitat. L'església conserva la portalada romànica de tres arquivoltes, amb dues columnes amb capitell a cada banda, de fust llis.

El fort despoblament s'ha vist una mica compensat darrerament per l'inici d'utilització de les seves cases com a lloc de segona residència. No queda gairebé cap rastre de l'antic castell de la Morera, situat al capdamunt del carrer de l'Església, ja que el 1954, per donar feina als afectats per les glaçades, s'enderrocaren els murs que restaven en peu i amb les seves pedres s'adobaren els carrers.

Un paseig per La Morera de Montsant

La Morera de Montsant, nucli de població d'origen aràbig, és el poble més enlairat i més antic del Priorat de la D.O.. Està situat a una de les vessants de la Serralada de Montsant, massís del qual n'hi pertany una gran part. Aquesta muntanya ofereix a l'excursionista una gran varietat de recorreguts i camins d'accés.

Dins del patrimoni cultural del municipi de La Morera roman, com un diamant en brut, la Cartoixa d'Scala-Dei, primera cartoixa de la Península Ibèrica. També podeu trobar-hi l'antic Monestir de Bon Repòs, conegut a l'actualitat com a Mas de Sant Blai i l'ermita de la Mare de Déu de Montsant, entre d'altres

Escaladei:

En una recollida vall, en plena Serra del Montsant, proper a les localitats tarragonines de la Morera de Montsant i Poboleda, encara s'alcen les ruïnes del que va ser primer monestir de l'Orde Cartoixà a la Península ibèrica: la Cartoixa d'Escaladei.

Escaladei

En una recollida vall, en plena Serra del Montsant, proper a les localitats tarragonines de la Morera de Montsant i Poboleda, encara s'alcen les ruïnes del que va ser primer monestir de l'Orde Cartoixà a la Península ibèrica: la Cartoixa d'Escaladei. Malgrat que la dignitat de les poques runes conservades ens permet intuir l'antiga grandesa del monestir, només anant enrere en la història podem apreciar la importància que va tenir aquesta fundació.

Escaladei fou un constant punt de referència per a tots els monestirs en el procés que durant l'últim quart de segle XVIII va conduir a la creació de la Congregació nacional de les cartoixes espanyoles, independent de la Grande Chartreuse, casa central de l'orde a Grenoble (França).(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua