TARRAGONA

Datos del Pueblo

L'Arboç

Pueblo

L´Arboç

Municipio

L´Arboç / Comarca: Baix Penedes

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

5377

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 26

Código postal

43720

Teléfono

977 670 083

Fax

977 670 257

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

L'Arboç

Web de Interés

La Giralda de L´Arboç

E-mail municipio

aj.arboc@altanet.org
 

 El municipi de l'Arboç és situat a la part oriental de la comarca del Baix Penedès. D'una extensió de 14,17 km², és un dels termes més grans i poblats de la depressió baix penedesenca. És envoltat a septentrió, llevant i migdia pel terme de Castellet i la Gornal (Alt Penedès); a ponent, coincidint amb el traçat de camins antics, confronta amb el municipi de Banyeres del Penedès i, en un petit sector del NW, amb Sant Jaume dels Domenys.

La història de l’Arboç ve marcada per la seva condició de Vila Reial -no sotmesa al senyor feudal-, per la qual cosa gaudia de concessions i privilegis propis: el mercat dels dimarts data de l’any 1200, la Fira de Santa Llúcia de l’any 1230, a més de posseir un notari públic i un call jueu.

Però fent un salt en el temps, la petjada històrica que més ha colpit la història col·lectiva d’aquesta població foren els episodis protagonitzats l’any 1808 pels vilatans arbocencs a la Guerra del Francès, amb l’heroica resistència contra les tropes napoleòniques comandades pel general Chabran.

Llocs d´interès:El carrer Major i la plaça de la Vila reuneixen bona part dels atractius arquitectònics

A la part central del Carrer Major hi ha la plaça de la Vila, porticada, on hi ha l'ajuntament.

Cal Pons - Torre de Bellesguard, edifici construït l'any 1898, obra de l'arquitecte JOan B.Pons. La Casa té un gran jardí amb un petit llac.

Hospital de Sant Antoni Abad, serví d'hospital a l'Edat Mitjana, datat del segle XIV. Fou enderrocat el 1905 per construir l'actual edifici modernista, inaugurat l'any 1911. L'edifici s'organitza entorn d'un pati, al costat del qual hi ha una capella.

Església parroquial de Sant Julià, data del segle XVII, contruïda sobre part de l'anterior romànica. Fou edificada entre els anys 1631 i 1647. De l'anterior església en queda la Capella dels Dolors, situada al lateral dret. Al darrere hi trobem la Capella del Santíssim, d'estil neoclàssic, inaugurada el 1770. també anomenada per les seves grans dimensions "la catedral del Penedès"

Palau Gener i Batet, edifici de grans dimensions, fou constrït en dues etapes, el 1877 i el 1889, per Josep Gener i Batet, fundador dels tabacs Gener de l'Havana.

La Giralda, construida del 1898 al 1906 per Joan Roquer i Marí i Candelària Negrevins, hi trobem reproduccions de la torre de la Giralda de Sevilla

La Giralda de L'Arboç

La Giralda, construida del 1898 al 1906 per Joan Roquer i Marí i Candelària Negrevins, hi trobem reproduccions de la torre de la Giralda de Sevilla, i del Pati dels LLeons i Saló d'Ambaixadors de l'Alhambra de Granada.

Casa de Cultura - Museu dePuntes de Coixí, edifici construït el 1882 per la família Rosell, per convertir-lo en la seu permanent del Museu de Puntes de Coixí, inaugurat l'any 1994.

La Festa Major, una de les més típiques de Catalunya, aplega cada quart diumenge d’agost la mostra més viva del sentir festiu dels habitants de la vila.

El Ball de Diables amb la seva famosa carretillada, el Ball de Bastons, els Gegants i Nans i el drac Badalot són l’exponent de l’empenta associativa de l’Arboç, als quals s’han d’afegir l’Elenc Artístic Arbocenc, la Coral Ressò, l’Esbart Sant Julià, una penya blaugrana, una penya ciclista i un club de futbol, entre altres.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua