TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Senia

Pueblo

La Senia

Municipio

La Senia / Comarca: Montsia

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6225

 

Ayuntamiento

Dirección

Tortosa, 1

Código postal

43560

Teléfono

977 713 058

Fax

977 570 168

Oficina Turismo

977 713 000

Web Oficial

La Senia

Web de Interés

El municipi de la Sénia

E-mail municipio

lasenia@altanet.org
 

El municipi de la Sénia, de 108,10 km², el tercer en extensió de la comarca, es troba al punt de contacte de la comarca del Montsià amb la del Matarranya i el País Valencià. El tossal del Rei (1 356 m) és el punt on coincideixen els tres antics estats de la Corona d'Aragó. Termeneja pel costat del Matarranya amb Beseit, pel del Baix Maestrat amb Fredes, la Pobla de Benifassà, Bellestar de la Tinença i Rossell, amb Ulldecona i Mas de Barberans pel costat del Montsià i amb Roquetes i l'enclavat de la Mola de Catí, que pertany el terme de Tortosa, pel costat del Baix Ebre.

El municipi de la Sénia, de 108,10 km², el tercer en extensió de la comarca, es troba al punt de contacte de la comarca del Montsià amb la del Matarranya i el País Valencià

Ajuntament vell de La Senia

L'edifici més notable, per estil i proporcions, és l'església parroquial de Sant Bartomeu i Sant Roc, obra barroco-neoclàssica dedicada respectivament al patró tradicional i a l'advocat contra la pesta. Consta d'una gran nau amb capelles entre els contraforts, que emergeixen exteriorment per apuntalar la nau. El campanar, situat al costat dret de la façana, consta de dos cossos baixos quadrats i d'un cos superior de pedra ben tallada amb coberta de cúpula i angles arrodonits on es troben els finestrals per a les campanes. El conjunt és obra dels segles XVII i XVIII.

El riu Sénia constitueix el nexe d’unió entre Catalunya i el País Valencià i és el límit administratiu d’ambdues comunitats. Deixant de banda els límits entre comunitats, el riu és la porta d’entrada a la Tinença de Benifassà i l’accés natural al massís dels Ports. D’altra banda, cal ressaltar la importància del riu com a corredor biològic entre les parts altes del massís muntanyós i les planes interiors per on discorre de camí a la mar.

El riu Sénia constitueix el nexe d’unió entre Catalunya i el País Valencià i és el límit administratiu d’ambdues comunitats.

El riu Senia

Dels plats més tradicionals, denominats popularment “plats de calent”, cal destacar les diferents variants d’olla de recapte: barreja de verdures, llegums i, bàsicament, carn de porc, que constituïa l’alimentació bàsica de la gent pagesa des de temps immemorials.Els dolços més característics d’aquest municipi són els pastissets (farcits amb confitura de cabell d'àngel).

El terme comprèn, a més de la vila de la Sénia, la caseria dels Plans. El municipi de la Sénia té escassos masos i aquests, encara, poc apartats del nucli de la vila. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua