TARRAGONA

Datos del Pueblo

La Vilella Alta

Pueblo

La Vilella Alta

Municipio

La Vilella Alta / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

112

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de les Eres, s/n

Código postal

43375

Teléfono

977 83 93 75

Fax

977 83 93 75

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Vilella Alta

Web de Interés

Informacio de La Vilella Alta

E-mail municipio

aj.vilellaalta@altanet.org
 

El terme municipal de la Vilella Alta, de 5,25 km² d'extensió, dins el Priorat històric, es troba a la vall del riuet d'Escaladei fins poc abans de la seva confluència al riu de Montsant al veí terme de la Vilella Baixa; aquesta vall forma l'eix, en direcció NE-SW, del petit territori, i rep al seu extrem el petit barranc de la Font de l'Àliga, procedent del terme veí de la Morera de Montsant. Limita amb els municipis de Gratallops (SW), la Vilella Baixa (W), Cabassers (NW), la Morera de Montsant (N) i Torroja del Priorat (E i SE).

El terme municipal de la Vilella Alta, de 5,25 km² d'extensió, dins el Priorat històric, es troba a la vall del riuet d'Escaladei fins poc abans de la seva confluència al riu de Montsant al veí terme de la Vilella Baixa

La Vilella Alta

Punts d’interès són el Carrer Major, amb nombroses portalades de pedra; el carrer Ereta, famós pel seu gran desnivell; les espitlleres fetes al llarg de les guerres carlines, presents en diferents punts del poble; la Font Vella, un racó típic amb una font emmarcada dins d’una arcada; l’Església de Santa Llúcia, que guarda un retaule del 1700 (només visitable en horaris de missa) i de la qual també destaca la gran alçària del campanar.

L'agricultura és la principal activitat de la població, encara que més de la meitat del territori es manté erm, amb boscos, pasturatge i garriga. El conreu més abundant és la vinya, que actualment ha experimentat un lleuger increment. La segueixen en ordre decreixent els ametllers i les oliveres. El regadiu és molt escàs.

La festa major se celebra el dia 13 de desembre en honor a la seva patrona, santa Llúcia. El dia 18 de gener se celebra la segona festa major en honor a santa Prisca, i el 25 de juliol s'hi fa la festa d'estiu durant tres o quatre dies. És tradicional celebrar, a la vigília de Reis, una cavalcada i un repartiment de joguines entre la canalla. A l'agost es fa un aplec de sardanes al poble, i aprofitant que el jovent es confirma, és típic acudir al santuari de la Mare de Déu de la Consolació (Gratallops) entorn al dia 15 del mateix mes.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua