TARRAGONA

Datos del Pueblo

L´Hospitalet De L´Infant i Vandellos

Pueblo

L´Hospitalet De L´Infant y Vandellos

Municipio

L´Hospitalet De L´Infant y Vandellos / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

5653

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 5

Código postal

43891

Teléfono

977 824 037 , 977 823 313

Fax

977 824 359 , 977 823 900

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

L´Hospitalet De L´Infant y Vandellos

Web de Interés

Web turistica de L´Hospitalet De L´Infant y Vandellos

E-mail municipio

info@vandellos-hospitalet.org
 

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és situat al límit del Baix Camp amb la ribera d'Ebre, a la part meridional de la serra de Llaberia. Amb els seus 101,99 km², és, de molt, el terme més extens del Baix Camp. Limita amb Mont-roig (E), Pratdip (NE), Tivissa (N i W, de la Ribera d'Ebre) i l'Ametlla de Mar (S, del Baix Ebre). Vandellòs era escrit abans també Vandellors i Valldellors, formes que generaren les etimologies populars de 'Vall de l'Ós' i 'Vall de Llors' o 'de llorers'.

Vandellòs (979 hab) apareix esmentat ja en 1342 amb el nom de Vallis Laurorumi i el 1460 com Vall de Llorer. Va formar part del terme municipal de Tivissa i va quedar integrat a la baronia de Castellvell.

Llocs d´interès:

L'església parroquial de Vandellòs està dedicada a Sant Andreu. És un edifici de tres naus amb cúpula, d'estil renaixentista, construïda el 1773.

També queden restes de les antigues fortificacions de l'Edat Mitja. També es conserven algunes arcades de l'hospital del Coll de Balaguer, així com una de les seves torres i un antic pou.

La festa major de Vandellòs se celebra el 26 de setembre, festivitat de Sant Cosme i Sant Damià. L'Hospitalet de l'Infant celebra les seves festes el 16 d'Agost (Sant Roc).

Vandellòs I és una central nuclear pertanyent a la població de Vandellòs (Baix Camp), encara en funcionament però amb problemes de fuites de partícules radioactives i que en els propers mesos deixarà de funcionar deixant fora molts treballadors. La central nuclear de Vandellòs II, ja ha estat tancada a causa de problemes semblants que aquesta. Molt a prop de les nuclears de Vandellòs es troba el complex nuclear d'Ascó

L'Hospitalet (4422 Hab) va ser fundada per l'infant Pere, fill de Jaume II i de Blanca de Nàpols, el 8 de novembre de 1344. Pere va aixecar un edifici que van anomenar Hospital del Coll de Balaguer; l'hospital era un edifici de planta quadrada de 54,6 metres de costat amb una torre en cada un dels seus angles de 18,5 metres.

Hospital Medieval de l'Infant Pere in Hospitalet de l'Infant

Hospital Medieval de l'Infant Pere in Hospitalet de l'Infant

El nucli ha experimentat un creixement considerable gràcies a les plantes nuclears i a la funció de segona residència, que ha generat la construcció de nombroses urbanitzacions, com ara l'Arenal, Cala d'Oques, el Calamar, l'Infant, les Margarides i la Sentiu.

Dins del terme municipal de Vandellós es van trobar en la dècada dels anys 20 pintures rupestres de l'Estil Valencià, únic a Europa i declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, des de l'any 1998, en reconeixement al seu valor inestimable com a testimoni de la capacitat intel·lectual humana.

Es coneixen els santuaris pintats de: Cova de l´Escoda, en la qual es troben les pintures més ben conservades, com la d'un bell exemplar de cérvol; la Cova del Racó d´en Perdigó, amb un fris en el qual apareixen pintats cinc caçadors brandint els seus arcs, l'arma identificativa; Cova de Carles, en la qual, malgrat el seu estat de conservació, es poden veure encara fragments de figures i algun motiu abstracte -exemples de l'anomenat "art esquemàtic"- que demostren la presència també dels grups neolítics i, finalment, la Balma del Roc que conserva un delicat cap de cabra.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua