TARRAGONA

Datos del Pueblo

Marça

Pueblo

Marça

Municipio

Marçà / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

651

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Arenes, 1

Código postal

43775

Teléfono

977 178 000

Fax

977 178 000

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Marça

Web de Interés

Marçà paratges naturals

E-mail municipio

aj.marca@altanet.org
 

El poble, a 315 m. d´altitud, es troba al peu del turó de la Mil.loquera i limita amb els termes municipals de Capçanes, els Guiamets, el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta i Colldejou. La seva privilegiada ubicació dins la comarca, permet desplaçar-se en poc temps a Falset (5 min.), a Móra d´Ebre (10 min.), a Reus (30 min.), a Tarragona (45 min), a Lleida (60 min) i a la costa (30 min.).

La Miloquera és un turó que s'alça uns 60 metres quasi en vertical sobre el poble, amb avencs de profunditats superiors als cent metres de traçat vertical i de gran riquesa espeleològica. Hi destaquen l'avenc de l´Heura i el del Cireret. Per arribar-hi, s'ha de seguir el camí del Calvari, lloc idoni per passejar. Primer trobem la Bassa del Castell, lloc d´esplai, i el Mirador. Al final del camí es troba la casa de l´escultor Marçà-Giné. I a dalt del cim, restes del castell i una miranda fantàstica. La pujada per aquest camí, en el darrer tros, és força sobtada.

Els paratges naturals del terme són dignes de veure. Es conserva una gran bosquina; hi destaca la zona de les Burgueres, on es poden fer excursions a través del bosc cap a les Coves del Xollat, la Roca del Corb, l'Estret de Catà, la Mola, la Serra de Llaberia i altres indrets, sobretot de l'extrem sud-est del terme.

Marçà El Museu d’escultura i pintura Lula Pérez-Marçà Giné exposa l'obra d'aquesta parella d'artistes

Panoramica de Marçà

A l'extrem de llevant del terme, al lloc on coincideixen Capçanes (antigament pertanyent al terme de Tivissa), Colldejou i Marçà, hi ha la Font dels Tres Batlles, amb la Taula també anomenada dels Tres Batlles. És un paratge de gran bellesa, anomenat així perquè antigament era lloc de reunió dels alcaldes dels tres municipis limítrofs, que s'hi reunien per tal de debatre temes polítics d'interès comú.

El Museu d’escultura i pintura Lula Pérez-Marçà Giné exposa l'obra d'aquesta parella d'artistes (Marcel·lí Giné 1918-2006), a banda de contenir una exposició del pintor local Josep Sancho Piqué (Marçà 1872-1959) i algunes troballes d'època romana

El poble té piscina municipal, poliesportiu, camp de futbol, parc infantil, casal, tres cases rurals, tres restaurants, el museu municipal Lula Pérez-MarçàGiné i una agrobotiga.

La Festa Major se celebra el dia 15 d’agost en honor a la Mare de Déu. Un dels actes més tradicionals és l’Espígol, que també se celebra a la vila de Falset. Els nens de la població passegen pels carrers llançant espígol. La Festa d’hivern, el 27 de desembre, és en honor a la patrona de Marçà, la Mare de Déu de les Malalties. El dia abans, el 26 de desembre, es canten les Completes a l’església, un cant molt antic datat del segle XV. S’interpreten els goigs a la Mare de Déu i també s’acompleix la processó de l’Aurora, que comença de matinada i només hi participen els homes del poble, que recorren la localitat cantant-li a la Mare de Déu.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua