TARRAGONA

Datos del Pueblo

Mas De Barberans

Pueblo

Mas de Barberans

Municipio

Mas de Barberans / Comarca: Montsia

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

676

 

Ayuntamiento

Dirección

Avgda. Joan Celma, s/n

Código postal

43514

Teléfono

977 739 000

Fax

977 739 146

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Mas De Barberans

Web de Interés

Natura i esport al Mas de Barberans

E-mail municipio

info@masdebarberans.net
 

 D'una extensió de 75,61 km², el terme municipal de Mas de Barberans és situat als vessants sud-orientals de la serra de Caro o Roca Folletera, la qual forma part del massís dels Ports de Tortosa. El terme limita al sector de ponent amb les terres de Santa Bàrbara i la Galera, a migdia amb el municipi d'Ulldecona i amb la Sénia, amb la qual termeneja, també, per l'W, i al N limita amb el terme de Roquetes (Baix Ebre).

El municipi comprèn, a més del poble de Mas de Barberans, el despoblat del Carrascal. L'antiga caseria del Carrascal, al sud-oest del poble, és també situada als primers replans de la serra, al punt de contacte amb la plana. Hi ha tres grups de masos abandonats i una petita esglesiola

Entre les partides del terme cal destacar la del Flaret i Castellets, lo Racó de la Taronja, la Cova d'en Marc, lo Racó dels Capellans, Carroveres, Aregall, Rocabruna, Alfara, la Cova Roja i la Coveta del Garrofer

Mas de Barberans i el massis dels Ports

Mas de Barberans i el massis dels Ports

L'església parroquial de Sant Marc és a la part de llevant de la població. Les cases i els carrers s'ordenen longitudinalment seguint les ondulacions de la muntanya. Aquests carrers llargs es comuniquen entre si per mitjà d'escales. Els carrers més antics són el que des de l'Era de la Vila duu a l'església i el que modernament s'anomena carrer de Josep Subirats Bel. Aquest i l'avinguda de Selma envolten el poble.

Parc Natural dels Ports: Un dels valors singulars i emblemàtics del territori es troba a certes ombries del sud del massís : és el conjunt de les fagedes dels ports, d'una gran bellesa, i d'una dinàmica amb molt d'atractiu pels seus diferents estats i colorits a cada estació de l'any. És una de les fagedes més meridional de tota Europa, d'un excepcional interès biogeogràfic, essent un dels elements de més valor natural als Ports.

Pel que fa a la fauna, els Ports representen un nexe d'unió entre el territoi pirinenc i el sistema ibèric meridional, amb algunes espècies endèmiques, albergant espècies cavernícoles molt rares, una avifauna molt variada, i mamífers d'un peculiar atractiu com és el cas de la cabra salvatge (Capra hispanica), un dels reductes més importants d'aquesta espècie dins dels Països Catalans.

Actualment resten bones pinedes de pi blanc ( Pinus halepensis), sobretot, pinassa ( Pinus nigra) i pi roig ( Pinus sylvestris) centrades a la vall del barranc de la Galera

Com a festes tradicionals esmentem les del carnestoltes, quan a la vigília del Dimecres de Cendra la gent es llencen, els uns als altres, farina de blat. Per Sant Marc, el dia 25 d'abril, hom celebra la festa major, es ballen danses populars a la plaça de l'Església i es fa un sopar de germanor a base de cabra salvatge. Es fa una processó per Pasqua, en què hom commemora la trobada de la Mare de Déu amb el seu Fill, a les 6 del matí; els homes tiren trets a l'aire, en senyal d'alegria. (ftes i fotos ver links de la ficha)

mas de barberans: Parc Natural dels Ports: Un dels valors singulars i emblemàtics del territori es troba a certes ombries del sud del massís : és el conjunt de les fagedes dels ports, d'una gran bellesa, i d'una dinàmica amb molt d'atractiu

La Cova Nova en el terme de Mas de Barberans

És al massís dels Ports on es donen els fenòmens càrstics més importants de les comarques de Tarragona, tant en desenvolupament vertical com en horitzontal, amb espectaculars avencs, coves i forats d'una gran vàlua, tant per la seva dimensió com per les seves qualitats. Un gran nombre d'aquests fenòmens es troba a l'entorn del Mont Caro.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua