TARRAGONA

Datos del Pueblo

Miravet

Pueblo

Miravet

Municipio

Miravet / Comarca: Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

799

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

43747

Teléfono

977 407 134

Fax

977 407 455

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Miravet

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de Miravet

E-mail municipio

aj.miravet@altanet.org
 

El terme de Miravet, de 32,22 km² d'extensió, és situat en la seva major part a la dreta de l'Ebre, al sector sud-occidental de la depressió de la cubeta de Móra, que és tancada pel congost de Miravet, on s'inicia el pas de Barrufemes o congost de Benifallet, per on l'Ebre passa congostat entre els darrers estreps de la serra de Cardó, a l'esquerra, i els darrers contraforts meridionals de les serres de Cavalls i de Pàndols, a la dreta del riu.

Miravet

Miravet

La situació privilegiada d'aquest indret, fa pensar que podria haver estat un assentament ibèric. La profusió d'aquest tipus d'assentament, al llarg del riu, i la situació estratègica de Miravet, tant des del punt de vista defensiu com econòmic, avalen aquest supòsit, si bé de moment no s'han dut a terme actuacions contundents a les restes arqueològiques, sí que s'ha També és possible romà, segons els indicis que es poden observar en certes parts dels seus fonaments o restes d'opus espicatum a les muralles.

Però el fet que sabem és que, durant el domini àrab, s'integrà a l'estructura defensiva que s'establí al llarg de l'Ebre, i que va constituir juntament amb Siurana, un dels darrers reductes del poder islàmic en terres del Principat. De ben segur que és en aquest període quan apareix un conjunt d'estructura urbana concentrat a la fortalesa amb el nom de "Muràbit", d'on és originari l'actual nom de Miravet

Els templers van reconvertir una part del recinte fortificat en castell-monestir, seguint l'estil romànic-cistercenc, que es convertí unes dècades més tard en la seu de l'Orde a la Corona d'Aragó, amb l'arxiu i el tresor provincial. Des de Miravet es van planejar les conquestes de Mallorca i València i varen sortir els millors exèrcits del regne, tal i com registren els documents de l'època.

Llocs d´interes en Miravet

Llocs d´interes en Miravet

Llocs d´interès per visitar i gaudir:

1: Castell Templer
2: Costa de Riago; Ruta de les Blores
3: Molí Àrab
4: Esglèsia Vella i Cap de la Vila
5: Pergis (Carrers coberts)
6: Pas de Barca
7: Raval dels Canterers (Terrissers)
8: Piscines i zona esportiva

El Castillo templario
Monumento Nacional y Bien de Interés Cultural, propiedad de la Generalitat de Catalunya. El conjunto domina una peña estratégica sobre el río y puede dividirse en dos grandes recintos:
- El recinto amurallado o albacar formado por tres niveles de terrazas de obra andalusí (s. XI), reformadas durante las guerras carlistas (s. XIX).
- El castillo en sí mismo o recinto residencial: obra románica del Temple (s. XII) de estilo cisterciense, sobria y regia, reforzada con cinco torres. Alrededor de un patio interior se distribuyen un total de 15 dependencias en tres niveles, entre las que destaca el atrio y templo a Santa María de Gracia, el refectorio y la sala del comendador, entre otras.

Castell de Miravet

Castell de Miravet

El casco antiguo y la Iglesia vieja
La alquería judeo-musulmana conserva su trazado medieval con los porches y las casas colgadas, la dársena, el molino, la Aljama y la Iglesia Vieja: templo renacentista de la orden del Hospital, afectado por la Batalla del Ebro, hoy monumento cultural. En su interior se disponen tres exposiciones sobre la alfarería miravetana, la Batalla del Ebro y unas piezas románicas con iconografías propias de las tres culturas que convivieron en el pueblo.

La alfarería, artesanía típica
Al Raval dels Canterers, los alfareros trabajan aún, con el torno y sus manos, las piezas típicas y tradicionales: cántaros, botijos, tinajas, lebrillos y cadufos característicos.

El Paso de la Barca
Ultimo transbordador fluvial del Ebro, original, que cruza el río tan sólo con la corriente del agua

La festa major d'estiu de la vila s'escau el primer cap de setmana d'agost i la festa major d'hivern se celebra el cap de setmana més proper al 12 d'octubre. Aquesta festivitat és dedicada a la Mare de Déu de Gràcia, mentre que la d'estiu ho és a sant Domènec de Guzman. També se celebra, el 17 de gener, la diada de Sant Antoni, que inclou la tradicional benedicció d'animals.(ftes i fotos ver links de la ficha)