TARRAGONA

Datos del Pueblo

Montferri

Pueblo

Montferri

Municipio

Montferri / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

350

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 35

Código postal

43812

Teléfono

977 620 377

Fax

977 620 377

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montferri

Web de Interés

Història, Natura i Patrimoni de Montferri

E-mail municipio

aj.montferri@altanet.org
 

 El terme municipal de Montferri, de 19,22 km², limita amb els termes de Vila-rodona (N), Rodonyà (NE), Masllorenç (E) i Bonastre (SE), aquests dos darrers pertanyents al Baix Penedès. Al S limita amb Salomó, mentre que a l'W ho fa amb Bràfim i Vilabella.

Des del s. XII el municipi s'anomenava Puigtinyós. L'any 1917 canvià el nom, manllevant-lo de l'antic terme i castell de Montferri.

Malgrat que l'origen de Puigtinyós, com el de Montferri, sigui medieval, només el de Montferri pertany a la romanitat, tal com ho demostren les restes romanes trobades i el topònim Montferri, que indica que s'extreia mineral de ferro del terme.

Apareix el nom per primera vegada l'any 1010, quan Adalbert d'Albinyana en fa donació al monestir de Sant Cugat del Vallès. L'any 1072, es concedeix, per Bonfill Guillem i la seva dona Sicardis, carta de població a favor de Guillem Isarn en la qual consta el castell de Montferri i les cases que li pertanyien.

Al nucli més antic, que es troba al voltant de l'església parroquial de Sant Bartomeu, algunes cases conserven arcs gòtics, com Cal Vidal, al Carrer Major, i el Forn del Blai, antic forn i ara celler, a la Plaça Major. Del clos emmurallat (almenys des del 1256) resten dos portals, úniques restes. L'església conserva a la façana del sud un arc de ferradura, tapat, que hom data al segle XII (la primera referència és del 1214); la part més antiga de la construcció és l'actual nau esquerra; la nau principal és gòtica; la façana principal fou bastida el 1789 i el campanar, típicament quadrat amb torrelles octagonals, el 1797.

Ermita de Montserrat a Montferri

Ermita de Montserrat a Montferri

Llocs d´interès:

Església parroquial de Sant Bertomeu
El castell de Rocamora
SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

L'edifici és de planta poligonal formada per un conglomerat de triangles de diferents proporcions, de les quals resulta un perímetre trencat format per vint-i-quatre segments. Les voltes es recolzen sobre quaranta-dos pilars i per damunt d'aquells i entorn de la fletxa central de vint-i-set metres d'alçada sobre de la qual s'alça una gran creu, Jujol va projectar trenta-tres petites cúpules imitant els roquissers de la muntanya de Montserrat. L'entrada principal, de cara al poble, presenta tres portals sota un porxo hexagonal.
Telf. de visites: 686 763 239

La vila disposa d'una biblioteca pública, amb uns 6 000 volums. Celebra la seva festa major d'estiu el diumenge pròxim al 24 d'agost, diada de Sant Bartomeu.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua