TARRAGONA

Datos del Pueblo

Mont-Ral

Pueblo

Mont-Ral

Municipio

Mont-Ral / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

175

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Nova, s/n

Código postal

43364

Teléfono

977 760 149

Fax

977 760 044

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Mont-Ral

Web de Interés

Mont-Ral, turisme i esport

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

El terme municipal de Mont-ral, de 34,65 km² d'extensió, ocupa les terres de la banda de llevant de les Muntanyes de Prades, i es troba, doncs, a ponent de la comarca de l'Alt Camp. Termeneja al N amb l'antic terme de Rojals, incorporat avui a Montblanc. El límit segueix primer la llera del riu Brugent i s'enfila després fins prop del cim de la mola d'Estat, on en el punt dit dels Quatre Termes conflueixen els de Mont-ral, Prades, Vimbodí i Montblanc, i hi coincideixen també tres comarques: l'Alt Camp, el Baix Camp i la Conca de Barberà.

A la segona meitat del segle XII, el territori de Mont-ral passà a ser domini dels comtes de Barcelona. Després de la conquesta del Castell de Siurana, quedà incorporat al Comtat de Prades, ja des del moment de la seva constitució.

A començaments del segle XIV formà part de la vegueria de Tortosa i, al principi del segle XVIII, abans del Decret de Nova Planta, va pertànyer a la vegueria de Montblanc.

La població no forma un sol nucli agrupat, al contrari, és distribuïda de manera desigual dins el territori. Cal distingir quatre nuclis urbans, Mont-ral, Farena, l'Aixàviga i el Bosquet, i dues zones de masies disperses, Cabrera i la Cadeneta. Hi ha, a més, diferents masos aïllats

L'església parroquial de Sant Pere ad Vincula, patró de la vila, és al cim d'un turó de 888 m d'altitud. La primitiva construcció és d'estil romànic i conserva en bon estat l'absis i la portalada lateral d'accés al temple. Fou reformada al segle XVIII, època de la qual data la construcció del campanar actual, que ha sofert sovint les batzegades dels llamps. Una balconada, disposada al davant de la porta, permet de contemplar tota la plana del Camp. Darrere l'absis hi ha el cementiri, arrebossat als murs de l'antiga casa parroquial, avui molt malmesa. Les cases s'esglaonen al vessant solà del turó, al llarg del Carrer Major.

A l'extrem superior del Carrer Major hi ha el refugi Musté-Recasens, bastit aprofitant una antiga casa i donat després al Centre de Lectura de Reus.

el territori de Mont-ral passà a ser domini dels comtes de Barcelona

Mont-Ral

La morfologia escarpada i de forts desnivells de Mont-ral, proporciona un seguit de parets veticals i agulles idònies per a la pràctica de l'escalada, d'això ja se'n va adonar, cap als anys 40, els escaladors de la zona, que feren les primeres ascensions a les agulles i parets més característiques.

Espeleològicament parlant, el terme de Mont-ral no es caracteritza per les seves grans cavitats. Hi ha, però, interessants coves i avencs, tant pel seu recorregut com per la seva fondària.

Aquests paratges, de tant alt interès espeològic, s'han format a causa dels processos de carstificació que afecta a terrenys calcaris, a causa dels quals es formen grans sistemes de cavitats subterrànies.

La Masia “La Torre” es un mas de construcció inicial de finals del segle xv, restaurada en els anys noranta.
En les reformes i reconstrucció, s'ha vigilat de mantenir les característiques inicials, i així, les façanes són de pedra igual que les parets interiors amb un gruix de més de 60 cm.
Recentment, la hem obert al públic amant, del que ella, el seu entorn i nosaltres oferim:
• Tranquil·litat absoluta per dormir, desconnectar i descansar.
• Esmorzars exquisits a base de productes casolans.
Telèfons: 977 26 92 71
626 24 75 83
Fax: 977 26 92 34

El medi natural es el principal atractiu que ofereix el municipi, amb gran varietat de paisatges, amb els rius Brugent i Glorieta i les muntanyes de Montllats, Serra del Pou i les Moles.
Existeixen interessants coves tant pel seu recorregut com per la seva profunditat.
• Platges Salou i Cambrils (30 km)
• Port Aventura
• Muntanya - Senderisme
• Riu Brugent (limit finca)
• Ruta del Cister

Mont-ral celebra la seva festa major el tercer cap de setmana d’agost.Farena celebra la festa major el segon cap de setmana de setembre.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua