TARRAGONA

Datos del Pueblo

Pauls Dels Ports

Pueblo

Paüls dels Ports

Municipio

Paüls dels Ports / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

626

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 3

Código postal

43593

Teléfono

977 492 283

Fax

977 492 385

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Pauls Dels Ports

Web de Interés

El municipi de Paüls

E-mail municipio

aj.pauls@altanet.org
 

El poble de Paüls es troba a l'extrem nord -occidental del Baix Ebre, entre les estribacions dels Ports de Tortosa / Beseit, a la capçalera del barranc de les Fonts, afluent de l'Ebre.
El cap de municipi és el poble de Paüls, únic nucli de població agrupada. A part aquest, hi ha la Vall d'en Bages, caseria de masos disseminats.

Filòlegs documentats (Montoliu i Alcover-Moll) assenyalen que el topònim Paülsprové de la forma llatina paludes, que significa 'llacunes'. No és un nom àrab, sinó derivat del llatí, fet que va en contra de la teoria que el castell i la població foren fundats pels sarraïns, ja que en aquest cas el nom seria àrab.

El poble de Paüls es troba a l'extrem nord -occidental del Baix Ebre, entre les estribacions dels Ports de Tortosa / Beseit, a la capçalera del barranc de les Fonts, afluent de l'Ebre.

Vista de Paüls

Les cases del poble són construïdes sobre un pendent molt fort, cosa que fa que sovint comuniquin amb carrers situats al nivell de dos pisos diferents, constituint un conjunt harmònic i fortíssimament inclinat. les cases, fetes amb maçoneria, tenen dues portes d'entrada, al carrer de baix i al de dalt, en diferents pisos; normalment, per la porta de dalt s'accedeix al primer o al segon pis, o llocs d'habitatge, mentre que als baixos hi ha la quadra per a l'animal (matxo o ruc); el pis superior és anomenat eixida i serveix per a guardar-hi la collita i com a corral del bestiar de consum domèstic (conills, pollastres).

Al capdamunt, coronant el turó, hi ha les restes de l'antic castell de Paüls (diversos panys de mur) i l'antiga església parroquial de la Nativitat de Santa Maria, d'un gòtic primerenc, amb portal de punt d'ametlla adovellat i amb guardapols, i finestres de mig punt, i diversos additaments posteriors.Als vessants s'esglaona la caseria, formant diversos carrers, estrets i costeruts. Alguns d'aquests són el carrer de Soldevila, de la Creu i de Sant Roc.

La festa major s'escau per Sant Roc. Hom fa festa també al novembre, el dissabte més pròxim a la diada de Santa Cecília.El ball popular de Paüls és la jota, ballada per gran quantitat de paülsencs sobretot per les Festes Majors, i també es poden sentir en algunes celebracions els famosos "estilos", de forta influència aragonesa.

La indumentària que porten els balladors és la que portaven els homes i dones de la població a principis del segle XX. Els homes, espardenyes d'espart, pantaló fins davall del genoll, calcilles, faixa, armilla i mocador al cap. Les dones, espardenyes, faldetes i una mena de camisa anomenda "saco". (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua