TARRAGONA

Datos del Pueblo

Poblet

Pueblo

Poblet

Municipio

Vimbodi i Poblet / Comarca: Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

47

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

43430

Teléfono

977 87 80 24

Fax

977 87 84 31

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vimbodi i Poblet

Monasterio de Poblet

Web de Interés

Poblet

E-mail municipio

ajuntament@vimbodiipoblet.cat
 

Municipi de la Conca de Barberà, que està situat al sud-oest de la comarca, al límit amb les Garrigues i el Baix Camp. El terme municipal té una extensió de 65,51 km2 i s'estén pels vessants septentrionals de les muntanyes de Prades, a la vall del riu Milans, afluent del Francolí que, procedent de Vallclara, el travessa en direcció oest-est. Mentre que pel nord-est també el creua el barranc del Tillar, un altre afluent del riu Francolí.


El municipi (495 m d'altitud) comprèn, a més, el monestir de Poblet i una sèrie d'antigues granges del monestir (Milmanda, Mitiana, Castellfollit, la Pena, el Tillar i Riudabella), a més del despoblat de Codoç

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és un monestir de l'orde del Cister fundat l'any 1150. Està situat al peu de les muntanyes de Prades, a la comarca de la Conca de Barberà. Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i es pot comptar entre els conjunts monàstics més importants d'Europa, essent de fet, el conjunt monàstic habitat més gran del continent europeu. Des de l'edat mitjana és un important referent simbòlic dels països de l'antiga Corona d'Aragó.

Pertany civilment al terme municipal de Vimbodí -recentment rebatejat com a Vimbodí i Poblet (2006)- i eclesiàsticament a la parròquia de Sant Miquel de l'Espluga de Francolí (de l'arxidiòcesi de Tarragona), ambdues poblacions pròximes a la vila de Montblanc, amb vincles molt estrets amb el monestir.en 1992 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO.

Quan el visitant de Poblet entra al monestir i es troba submergit en aquest conjunt monumental que, com ha dit Josep Pla, és “un món de formes, de tradicions i de símbols”, després de fruir de l'espectacle de la pedra i la llum sent sorgir en el seu interior una sèrie de preguntes: Tot això, per què és així? Què ha fet que Poblet hagi esdevingut el que és? Quina intenció primitiva i quin procés ulterior han donat lloc a aquesta sàvia composició d'edificis i d'estils? Quina institució, i amb quines vicissituds, va anar produint, segle rere segle, aquest fet monumental? Quines relacions amb el món exterior van tenir els qui van fer possible aquesta enorme realitat artística i històrica?»

El Monestir:


 

· 1 - Església · Ambó · Tombes reials · Sagristia

· 2 - Refetor

· 3 - Claustre

· 4 - Sala Capitular

· 5 - Dormitori

· 6 - Escriptori

· 7 - Muralles

· 8 - Estances de ponent o ala dels conversos

· 9 - Les portes del recinte del monestir

 

 En les tombes restaurades per Frederic Marés el 1948 descansen Alfons I el Cast, dit també el Trobador (1162-96); Jaume I el Conqueridor (1213-76); Pere III el Cerimoniós, dit també el del Punyalet (1336-87) i les seves tres primeres mullers, Maria de Navarra, Elionor de Portugal i Elionor de Sicília; Joan I el Caçador, dit també l'Amador de la Gentilesa (1387-95) i les seves dues mullers Mata d'Armanyac i Violant de Bar; Martí I l'Humà (1395-1410), Ferran I el d'Antequera (1412-16), Alfons IV el Magnànim (1416-58) i Joan II (1458-79) amb la seva esposa Joana Enríquez.

La Comissió de Monuments Històrics i Artístics (1849-1930) deturà la destrucció i restaurà quelcom del monestir, que el 1921 fou declarat monument nacional. El 1930 hom fundà el Patronat i es féu la reconsagració de l'església (1935). Revisqué monàsticament el 1940 i la restauració material fou intensificada per la Direcció General de Belles Arts, el Patronat, les diputacions de la Corona d'Aragó i Navarra, i la Germandat d'amics del monestir. El 1956 fou cedit en usdefruit al Cister. La reconstrucció prengué nova embranzida sota l'abat Maur Esteva i amb el suport de la Generalitat de Catalunya. El conjunt monàstic de Poblet és un dels més importants de Catalunya i contínuament es van fent obres de restauració i millora dels edificis que l'integren.(ftes ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua