TARRAGONA

Datos del Pueblo

Poboleda

Pueblo

Poboleda

Municipio

Poboleda / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

369

 

Ayuntamiento

Dirección

Nou, 94

Código postal

43376

Teléfono

977 827 097

Fax

977 827 036

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Poboleda

Web de Interés

Informacio general de Poboleda

E-mail municipio

aj.poboleda@poboleda.cat
 

Al nord-oest de la comarca, ubicat al vessant d’un tossal, a la dreta del riu Siurana, s’hi troba Poboleda. Presenta el sector septentrional del seu terme, accidentat pels darrers contraforts del massís de Montsant, i el meridional, pels vessants nord occidentals de la serra del Molló. El riu de Siurana rep diversos barrancs d'escassa entitat, com poden ser els de la Coma de Cases, d'Esplugues, de les Foreses, de la Morera i de Salanques.

Poboleda, topònim provinent del llatí, que igual que Poblet significa bosc de pollancres o d'albers, passà cap al 1151 a mans d'Arbert de Castellvell, que en fou anomenat castlà. Hom fa provenir la fundació del poble de la donació feta el 1163 per Arbert de Castellvell, amb el permís del rei, d'unes terres a favor de Ramon de Vallvona i altres ermitants.

Possiblement vers 1167-1170 els ermitans del Montsant davallaren al pla per dur vida comunitària a l'indret anomenat Populeta. Ja al 1171, en unes delimitacions es parla de la populatione monachorum Populeta, tot i que cal creure que es tractava més aviat d'un eremitori, poc o molt organitzat, sota els impulsos de Ramon de Vallbona, que no pas d'un autèntic cenobi.

llocs d'interès:

Al nord-oest de la comarca, ubicat al vessant d’un tossal, a la dreta del riu Siurana, s’hi troba Poboleda. Presenta el sector septentrional del seu terme, accidentat pels darrers contraforts del massís de Montsant, i el meridional, pels vessants nord occidentals de la serra del Molló.

Poboleda

L’Església de Sant Pere, també anomenada per les seves grans proporcions, la catedral del Priorat, data del s.XVIII.

A l’oest del poble, a la llera del riu Siurana, hi ha les restes del Molí dels Frares o Molí Draper, que era propietat de la Cartoixa d’Scala Dei, empresa de la indústria llanera iniciada pels monjos d’aquest monestir. De fet, Poboleda va ser el lloc on els cartoixans residiren mentre es construïa la Cartoixa.

Altres espais a tenir en compte són la Font d’en Mingot, l’Ermita de Maria Assumpta, que té una àrea recreativa i la Casa dels Frares, seu de l’actual Ajuntament.

El poble compta amb diversos cellers familiars visitables (vegeu horaris i condicions de vistat a Continguts relacionats).

La típica festa de Sant Antoni Abat celebrada el 17 de gener ha perdut, si més no, el seu caràcter a conseqüència de la reducció del nombre d'animals. En aquesta festa era típic realitzar després dels oficis una cursa d'animals, un sopar de gemanor i un ball. Ha succeït el mateix amb la processó que es realitzava el 3 de maig a la Creu de Sant Ramon, indret del terme on es deturà una de les plagues que afectaren la comarca al segle passat.

El dia 9 de maig se celebra una festa de caràcter comarcal a la qual acudeix la gent dels pobles de la contrada de Siurana, al Santuari de la Mare de Déu. De fet aquesta festa té l'origen en la devoció d'anar-hi a pregar perquè hi hagués suficient pluja i no es malmetés la collita. La festa major se celebra els dies 4, 5 i 6 d'agost en honor a sant Pere i a sant Domènec de Guzmán. Al mateix mes se celebra la segona festa major del terme, els dies 15 i 16. Aquest segon dia es fa un aplec a l'ermita de Maria Assumpta, que es troba a 5 km del nucli, dins el terme de la Morera de Montsant.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua