TARRAGONA

Datos del Pueblo

Prat De Comte

Pueblo

Prat de Comte

Municipio

Prat de Comte / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

194

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Església, 3

Código postal

43595

Teléfono

977 428 284

Fax

977 428 285

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Prat De Comte

Web de Interés

Dades generals de Prat de Comte

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

D'una extensió de 26,39 km², el municipi de Prat de Comte és situat al NE dels Ports de Beseit, a tocar de les terres de la comarca del Baix Ebre. Limita a l'W amb el municipi d'Horta de Sant Joan i Bot, al N amb Gandesa, a l'E amb el Pinell de Brai i amb Benifallet (Baix Ebre) i al S amb el municipi de Paüls.

La formació del nucli no està gaire clara, ja que no tenim cap document, però si moltes hipòtesis: Poble format després de la restauració cristiana, a l’edat mitjana, l’any 1148 el compte Ramon Berenguer s’assignà aquesta rodalia com a indret de cacera.

El 1182 el terme de Prat de Comte passà a formar part de la comanda d’Orta. Hi ha diverses hipòtesis sobre l’origen del topònim, una és la del Prat donat pel comte.

el municipi de Prat de Comte és situat al NE dels Ports de Beseit

Panoramica de Prat de Comte

Llocs d´interès:

el Portal accés primitiu al nucli urbà

El forn Morruno, construït l’any 1860, era un dels forns comunitaris de la població

la destil•leria que també ha estat restaurada i hi podrem apreciar la transformació de vi amb aiguardent

l’antic molí d’oli, el qual també ens servirà per tal d’esplicar als curiosos com antigamnet s’elaborava l’oli d’oliva

el Tossal d’en Grilló, on es troba el Teix (Taxus baccata),un arbre monumental

Festes de Prat de Comte:

la Festa de l’Aiguardent:

Els més grans expliquen que a Prat de Comte s'hi feia el millor vi de la comarca i que algunes famílies destil·laven aiguardent a les seves pròpies cases.

El procés era el següent:

El residu de la premsada, la brisa, es bullia a l'alambic i després de la condensació del vapor d'alcohol, en rajava l'aiguardent. L'aiguardent que es podia prendre pur, també era el fonament de molts licors d'intensa implantació a casa nostra: la ratafia, la mistela...

Es pot visitar la destil·leria recuperada i el forn de pa on es podrà veure tot el procés d'el·laboració, tant del licor com del pa i els dolços típics.

Els més grans expliquen que a Prat de Comte s'hi feia el millor vi de la comarca i que algunes famílies destil·laven aiguardent a les seves pròpies cases.

Logo de la Festa de l´Aiguardent de Prat de Comte

La cursa dels Ous té lloc al carrer Major, els participants han de córrer amb un ou sobre una cullera de fusta a la boca ,les mans s’han de tenir agafades a l’esquena.

La cursa de Taleques també al carrer Major, els participants es posen dins d’uns sacs anomenats taleques, i se’l subjecten al cos amb un cinturó.

I per acabar, la cursa més popular, la cursa del “Cresol”: consisteix en portar un gresol (llum d’oli) encès, penjat de la bragueta, el primer que arriba amb el llum encès guanya, si s’apaga s’ha d’aturar a encendre’l.

Econòmicament, ha estat de notable importància el barranc dels Corralassos ja que s’han aprofitat les aigües per conrear-hi. Prat de Comte sempre ha estat el poble més pobre de la comarca, ja que el seu terme és petit i molt pedregós, i les terres més riques són gairebé totes concentrades entre pocs propietaris que han optat per no vendre-les.

La ramaderia ha tingut una certa incidència, actualment hi ha quatre granges dedicades a la cria d’aviram en funcionament i a la de conill

Prat de Comte és una de les principals portes del Parc Natural dels Ports i que pel seu terme municipal hi discorre la Via Verda de la Terra Alta.

El poble de Prat de Comte és l'únic nucli de població del terme, on destaca la partida del Mas d'en Bonet(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua