TARRAGONA

Datos del Pueblo

Rasquera

Pueblo

Rasquera

Municipio

Rasquera / Comarca: Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

952

 

Ayuntamiento

Dirección

Tortosa, 10

Código postal

43513

Teléfono

977 409 061

Fax

977 409 321

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Rasquera

Web de Interés

Informacio general de Rasquera

E-mail municipio

aj.rasquera@altanet.org
 

El terme municipal de Rasquera, de 50,32 km² d'extensió, es troba a l'extrem sud-occidental de la comarca, en contacte amb el Baix Ebre
El poble de Rasquera és l'únic nucli de població del municipi, que d'altra banda no té població disseminada (antigament hi havia hagut hàbitat dispers a la zona de la plana del Burgar, als Masets i als Masos).

El poble de Rasquera és situat damunt un dels contraforts septentrionals de la serra de Cardó, a uns 4 km de l'Ebre. L'església parroquial és dedicada a sant Joan Baptista. És un edifici de la fi del segle XVIII amb transsepte i cúpula sobre el creuer. Els ornaments de les parets (semipilastres adossades i cornisa al damunt) són de tipus classicitzant.

Als afores de la població de Rasquera hi ha el santuari de Sant Domingo, molt venera

Rasquera i l´ermita de Santo Domingo

Als afores de la població hi ha el santuari de Sant Domingo, molt venerat (se celebra la festa major per aquest sant). És una petita construcció d'època barroca, amb absis quadrat i cúpula. Prop de la població, també, neix, la font de la Dou, d'aigües salobroses (el terme és més aviat escàs d'aigua). I hi ha una altra font, la del Teix, dalt el portell de Cardó.
Al terme de Rasquera hi ha localitzats diversos jaciments arqueològics

A Rasquera se celebra el correfocs més antic de la Ribera d'Ebre, a la Festa Major de Sant Domènec, el 4 d'agost. "Lo Fardatxo" és la icona de la colla de diables que dirigeix el Grup Cultural Rasquerà. El mateix grup va crear la colla gegantera. Rasquera ha estat també un dels primers pobles en la recuperació de les bitlles catalanes, a finals dels anys setanta. Més recent és la creació d'una banda de música.

L'artesania de pauma és l'activitat més destacada. Amb les fulles de la palma de margalló, es fan trenes que, un cop assecades al sol, són la matèria prima per llatar: és a dir entrelligar i cosir per fer cistells, cabassos, i d'altres utensilis.

A Rasquera són molt coneguts els pastissets de Rasquera, encara que es fan altres especialitats com els "corassons", "mantecados", cóc ràpid, panadons o les capsetes. També és excel·lent la carn de xai, i cal fer esmena al brossat, que és un formatge fresc, fet amb llet de cabra, molt similar al mató.

La cabra blanca rep el qualificatiu de Rasquera en honor al municipi on s'ha conservat millor i on se celebra una Fira ramadera que en certa manera s'encarrega de difondre-la.

Cabra Blanca de Rasquera

La cabra blanca rep el qualificatiu de Rasquera en honor al municipi on s'ha conservat millor i on se celebra una Fira ramadera que en certa manera s'encarrega de difondre-la. No obstant això la seva àrea de distribució històrica arriba fins a altres localitats de la regió.

Actualment es conserven ramats dispersos de cabra blanca a les comarques de La Ribera d'Ebre, El Baix Ebre, al Sud del Baix Camp i La terra Alta (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua