TARRAGONA

Datos del Pueblo

Reus

Pueblo

Reus, capital del Baix Camp

Municipio

Reus / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

107770

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Mercadal, s/n

Código postal

43201

Teléfono

977 010 010

Fax

977 010 210

Oficina Turismo

977 010 670-902 360 200

Web Oficial

Reus

Web de Interés

Historia, patrimoni, rute, nuclis de Reus

E-mail municipio

oac@reus.net
 

El terme de Reus té una superfície de 52,71 km², amb una altitud que oscil·la entre els 114 i els 142 metres. El seu terreny és generalment pla i només a la banda del N s'alcen uns petits turons que són els darrers contraforts de la serra de Prades. El terme és situat gairebé al centre de la plana del Camp, que limiten les Muntanyes de Prades i la mar. Confronta al N amb els termes d'Almoster i Castellvell, a l'W amb Riudoms, al S amb Vila-seca de Solcina i amb Salou (Tarragonès), al SE amb Tarragona, a l'E amb Constantí (Tarragonès) i al NE amb la Selva del Camp

Es conserven encara algunes cases arquetípiques del segle XVIII com l'Abadia, al carrer del seu nom, on es troba també Cal Vilà, l'única casa senyorial renaixentista conservada. En la mateixa zona hi ha les ja esmentades restes del castell —en una plaça en part porticada al segle XVII—, l'església de Sant Pere, el Centre de Lectura i el carreró dels Jueus, amb un arc d'entrada, possible resta de l'antic call reusenc.

El centro de la ciudad es la Plaza Prim. El Ayuntamiento está en la otra plaza del centro: Plaza del Mercadal (antiguamente Plaza España). La Plaza de la Llibertat (antes Plaza de los Mártires), aunque fue remodelada en el 2003, no tiene el "tirón" de la primera.

Plaza del Mercadal de Reus

El castell del Cambrerés l'únic testimoni del Reus medieval un cop desaparegudes les darreres restes de les muralles amb l'enderroc el 1973 de Cal Miró, que contenia una torre circular, i el de la Sedera del Pasqual (1961), que contenia les restes del Baluard.

L’església Prioral de Sant Pere, del segle XVI, és l’edifici més notable del Reus antic. D’estil gòtic, l’església està dedicada a Sant Pere, patró de la ciutat, i en ella va ser batejat l’arquitecte Antoni Gaudí i s’hi guarda el cor del pintor Marià Fortuny. El seu emblemàtic campanar, de 60 m d’alçada, és un dels símbols més coneguts de la ciutat.

L’església Prioral de Sant Pere, del segle XVI, és l’edifici més notable del Reus antic

L’església Prioral de Sant Pere de Reus

Particularment interessant és conèixer els carrers de l’entorn d’aquesta església, com la plaça de les Peixateries Velles i la plaça del Castell, entre altres indrets detacables. Per conèixer l’ambient de la ciutat, no deixeu de passejar per la plaça del Mercadal, on es troben alguns edificis d’interès, com l’Ajuntament, la casa Navàs i el Gaudí Centre . Aquesta plaça, on antigament tenia lloc el mercat, és en l’actualitat un animat punt de trobada de ciutadans i visitants.

La casa de la ciutatapareix documentada ja el 1470 en la seva situació actual, tot i que la seva edificació es pot atribuir al segle XIII. El 1600 fou refeta tota la façana (respectant l'estructura gòtica de l'interior), obra de Joan Mas i Antoni Pujades, d'ordre toscà, part de la qual encara es conserva. L'interior de l'edifici fou refet al segle XVIII i tot el seu conjunt al segon quart del segle actual amb plànols primer de Pere Caselles i després d'Antoni Sardà.

Molt a prop de la plaça del Mercadal, en plena zona comercial, es troba la plaça de Prim. Amb l’estàtua eqüestre del polític i militar Joan Prim, nascut a Reus, al bell mig, la plaça segueix sent el centre neuràlgic de Reus. Aquí es trobaven durant l’època modernista els principals hotels i cafès de la ciutat, i actualment s’hi pot trobar el Teatre Fortuny (1882) , que juntament amb el Teatre Bartrina (1918), són dos dels escenaris més importants de Catalunya.

Altres mostres del passat de la ciutat a destacar són el Palau Bofarull (1770), edifici noble que en l’actualitat és la seu de l’Escola de Música i Conservatori de la Diputació, el Centre de Lectura, (1859) i el Santuari de Misericòrdia .

Institut Pere Mata Projectat per Lluís Domènech i Montaner i construït entre 1897 i 1912:

Institut Pere Mata de Lluís Domènech i Montaner en Reus

Institut Pere Mata de Lluís Domènech i MontanerEl pavelló de serveis generals a on es troben els serveis administratius està construït al centre de l’hospital i està coronat per una gran torre de 30 metres d’alçada que proporciona un especial caràcter al conjunt i es pot veure des de molt lluny.
Els pavellons construïts per Lluís Domènech i Montaner son típicament Modernistes, les façanes dels pavellons son de maó vist i estan adornades amb ceràmica realitzada amb dissenys de Josep Triadó i Lluís Brú i Salelles, també contenen treballs en pedra.
Però el pavelló més interessant es el "Pavelló dels distingits", acabat l’any 1908, per la seva riquesa ornamental i perquè el mobiliari original ha estat conservat, està decorat amb vidrieres i elements de ferro forjat. El projecte d’aquest pavelló contenia un conjunt ornamental de tal categoria, que el pressupost va superar àmpliament el previst, limitant la realització de la resta del projecte.

VISITAR en Reus:

GAUDÍ CENTRE
LA RUTA GAUDÍ
CASA NAVÀS
INSTITUT PERE MATA
RUTA DEL MODERNISME
PATRIMONI HISTÒRIC
MUSEUS DE REUS:

· Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca
· Museu d'Art i Història
· Centre de la Imatge Mas Iglesias
· Centre d'Art Cal Massó

El Gaudi Centre es un espai per descobrir Gaudí i entendre la genialitat de la seva obra. Un espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual, creat per obrir els sentits i la ment a noves experiències. Nous camins que ens portaran a entendre i viure el món d’una altra manera. Així és el Gaudí Centre Reus. Una experiència per als sentits. Per a la vista, per al tacte, per a l’oïda, per a la ment. Una experiència que s’ha de viure.

Situat a la plaça del Mercadal, al bell mig del centre històric i comercial de la ciutat, el modern edifici del Gaudí Centre acull, a més de l’espai expositiu de 1.200 m2, l’Oficina de Turisme, la botiga i el restaurant

Monument a Prim en Reus

Monument a Prim en Reus

Antoni Gaudí i Cornet va néixer a Reus el 25 de juny de 1852 en una família de calderers. Aquí va viure la seva infantesa i joventut abans de marxar cap a Barcelona als 16 anys. De Reus també eren alguns dels seus més estrets col·laboradors, com els arquitectes Joan Rubió i Bellver, Domènech Sugranyes i Francesc Berenguer

Barris de Reus:

Barrio Fortuny
Barrio Montserrat
Barrio Gaudi
Barrio Inmaculada
Barrio Pelayo
Barrio Solivista
Barrio del Carmen
Barrio Juroca
Barrio San Jose Obrero
Parcelas casas

Urbanitzacions de Reus:

Jardines de Reus
Gaudi Mar
Mas Abello
Mas Pellicer
Mausi
San Joan
El Pinar
Monterols
Mas carpa
Les Palmeres d'Aigüesverds.

La Festa Major de Sant Pere (del 24 al 29 de juny) i la Festa de Misericòrdia (del 21 al 25 de setembre) són una ocasió única per conèixer la vida festiva i les tradicions més arrelades a la ciutat.

I la Fira de Sant Jaume, que se celebra des del segle XIV, permet viure al juliol l’ambient de la fira de nit a Reus.

L'any 1992 va ser subseu olímpica dels Jocs Olímpics de Barcelona'92.

Un Club local, el Reus Deportiu, competeix en futbol generalment a la tercera divisió. En hoquei patins el club va arribar a ser sis vegades campió d'Europa i un cop del món, de la mà del excepcional jugador Joan Sabater i Escudé, i recentment (2009) altre cop campió d'Europa. Altres entitats esportives: Club de Futbol Reddis, Club Natació Reus Ploms i el Club Esportiu Despertaferro.

Els Masos més destacats de Reus són els de Bofarull, Mas de la Barberana, Mas de la Comtessa, Mas de Les Animes, Mas de Larrard, Mas del Tallapedra, Mas Sunyer, Mas Nicolau, Mas del Puig, Mas Valls, Mas Sedó (avui propietat del constructor Manzano del Amo) i d'altres

Resten molt poques fonts: la de la Plaça de la Sang (de 1779), la de Neptú a la Plaça del Víctor (de 1789), i la d'Hèrcules a la plaça del mateix nom (Datada el 1857)

Fonts ornamentals són les del Nen de les Oques (Plaça de les Oques) i Triptòlem (Plaça Joan Rebull).

Hi ha també fonts a les estàtues de la Pastoreta (plaça Pastoreta) i de Marià Fortuny (Plaça de la Llibertat). Altres estàtues sense fonts són la de Prim (a la Plaça Prim) i la del Condesito (a la Plaça Marià Fortuny, junt al edifici de La Caixa).

Hi ha també alguns monuments moderns (a la dona treballadora, a l'industria tèxtil, etc.), més aviat de caire simbòlic.(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua