TARRAGONA

Datos del Pueblo

Riba-Roja D´Ebre

Pueblo

Riba-Roja D´Ebre

Municipio

Riba-Roja D´Ebre / Comarca: Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1328

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 1

Código postal

43790

Teléfono

977 416 003

Fax

977 416 404

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Riba-Roja D´Ebre

Web de Interés

Riba-Roja d´Ebre, història i patrimoni

E-mail municipio

aj.riba-roja@altanet.org
 

El municipi de Riba-roja, ocupa una extensió de 100,02 km². És situat al NW de la comarca, al límit amb les comarques veïnes de la Terra Alta, el Segrià i les Garrigues. Molt ampli, el terme s'estén a banda i banda de l'Ebre, des de Faió, a ponent, fins al pantà de Flix, a llevant. El municipi limita al NW amb Almatret i al NE amb Maials (ambdós del Segrià). A l'E limita amb Flix i al S amb la Fatarella i Vilalba dels Arcs (Terra Alta). La Pobla de Massaluca (Terra Alta) forma el límit SW amb el municipi. La franja occidental de Riba-roja d'Ebre és ja en contacte amb la franja de ponent. El riu passa encaixat entre plataformes tabulars calcàries, que han facilitat la construcció del pantà de Riba-roja.

Llocs d´interès:

El riu passa encaixat entre plataformes tabulars calcàries, que han facilitat la construcció del pantà de Riba-roja.

Ribaroja del Ebro

L´embassament de riba-roja, amb un tram navegable
Restes del Castell
El Mirador de la Pena
Esglesia de Sant Bartomeu, barroc tardà, segle XVIII
El Calvari
L´antiga esglesia parroquial de Berrus

El perímetre de l'antiga muralla encara es pot seguir, parcialment, a partir de la roca de la Pena, que fa de balcó al carrer de la Pena, i s'endinsa cap a la vila vella. En aquesta part antiga es dreça l'església parroquial de Sant Bartomeu, ampli edifici barroc que fou bastit pels hospitalers i acabat el 1789 (com consta en la façana, sota la creu de Malta). Amb absis poligonal, transsepte acabat en absidioles poligonals i cúpula sobre el creuer, sobre la façana del temple s'alça el campanar de planta quadrada que fou acabat el 1798.

Moltes cases de la part antiga de la vila tenen llindes del segle XVIII: se'n destaca una de decorada a l'interior amb pintures pompeianes.

Badia tucana
Port Fluvial de Sant Francesc
Ctra de FaióKm 6.8
43790 RIBA-ROJA D'EBRE
Tel. 625 10 61 76
Tel. 977 26 51 61
Fax. 977 41 63 16

Alojamientos y restaurantes:

- Camping-restaurante Riba-roja: 977 265 083
- Hotel Hisenda Pepito: 977 416 526
- Apartamentos-restaurante La Granja: 977 416 037
- Restaurante La Manduca: 977 416 159

Riba-roja tambè és un espai d'interès natural de Catalunya (PEIN), situat a cavall de tres comarques (Ribera d'Ebre, Segrià i Terra Alta) i cinc municipis (Almatret, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Riba-roja d'Ebre i Vilalba dels Arcs). L'espai, que comprèn els costers calcari-margosos de les serres de la zona, s'estén a banda i banda de l'Ebre i inclou l'aiguabarreig del Matarranya i una part de l'embassament de Riba-roja. Ocupa 6.556,05 ha amb un perímetre de 55,6 km, uns 6 dels quals formen la frontera amb l'Aragó en aquesta zona i, conjuntament amb l'espai natural de Tossals d'Almatret, forma part de la xarxa Natura 2000.

Riba-roja tambè és un espai d'interès natural de Catalunya (PEIN)

El Pantà de l´Ebre

La clotxa és un plat tradicional de la cuina de la Ribera d'Ebre i de la Terra Alta, i es menja principalment al camp, en trobades i en manifestacions col·lectives. És un plat propi de la pagesia riberenca; els pagesos el preparaven quan anaven a treballar al camp, amb les brases de la foguera.

Per elaborar-lo, cal tallar pel mig els dos pans de mig quilo i traure'ls la molla. S'escaliva la ceba, l'all i el tomàquet, i es posa l'arengada a la brasa; el pa de mig buit serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats. S'hi afegeix oli i es tapa el pa amb la molla.

Prop de la vila hi ha el barri de Santa Madrona, de blocs de pisos i separat de la resta. És de formació relativament moderna(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua