TARRAGONA

Datos del Pueblo

Riudecanyes

Pueblo

Riudecanyes

Municipio

Riudecanyes / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1041

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ del Dimecres, 9

Código postal

43771

Teléfono

977 834 005

Fax

977 834 305

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Riudecanyes

Web de Interés

Municipii i Pantà de Riudecanyes

E-mail municipio

enviar correu electrònic
 

Riudecanyes és una petita vila situada a l'interior de la Costa Daurada. El terme de Riudecanyes limita amb els de l'Argentera (W), Vilanova d'Escornalbou (SW), Montbrió (SE), Botarell (E), Riudecols (NE) i Duesaigües (NW). De terreny més aviat abrupte, el municipi és situat en els vessants meridionals de Puig Marí i en els orientals de la serra de l'Argentera.

Just al centre de la comarca del Baix Camp, Riudecanyes veu com el seu terme municipal agafa alçada per la presència de la serra de l'Argentera

Planol de Situacio de Riudecanyes i el seu terme

Just al centre de la comarca del Baix Camp, Riudecanyes veu com el seu terme municipal agafa alçada per la presència de la serra de l'Argentera esdevenint una excel·lent talaia per l'observació de bona part del Camp.

L'edifici més notable és l'església parroquial de Sant Mateu de Riudecanyes, la planta de la qual fou alçada pel cambrilenc Joan Santfeliu el 1582; la seva construcció s'acabà l'any 1598. Va ser parcialment reformada entre el 1680 i el 1698. El retaule major, de gust renaixentista, datava del 1602 i d'altres del segle XVIII, moment en què es restaurà també l'orde.

Llocs d´interès:

Castell d'Escornalbou
El pantà
Església de Sant Mateu

Riudecanyes és una petita vila situada a l'interior de la Costa Daurada

Imatge de Riudecanyes

El castell d'Escornalbou és una mansió senyorial que ajunta monestir amb castell, situat a l'antic terme d'Escornalbou (derivat del llatí Cornu Bovis, « el corn del bou »), avui Riudecanyes.

El castell en la part més antiga és del segle XII, i el relleu que remata l'arc gòtic d'accés al recinte és encara segurament anterior. El castell fou construït sobre les restes d'una fortalesa romana del segle III, que després van ocupar els sarrains al segle VIII, donant-li el nom de Saloquia ("Guaita") i va dependre del valí de Siurana. Fou conquerida per Alfons I el dia de Sant Miquel de 1162, sota el comandament d'Arbert de Castellvell, senyor de Siurana.

En el sector de muntanya hi fou construït el pantà de Riudecanyes.El pantà de Riudecanyes fou impulsat per la Comissió de Pantans creada a la fi del segle XIX per gent de Reus, Riudoms, Cambrils, Vila-seca, Vallmoll i el Rourell.

En el sector de muntanya hi fou construït el pantà de Riudecanyes.El pantà de Riudecanyes fou impulsat per la Comissió de Pantans creada a la fi del segle XIX

Pantà de Riudecanyes

L'obra del canal, projectada per Joaquim Blasco, no s'acabà fins el 1951 i fou després complementada per la construcció del pantà de Siurana entre el 1965 i el 1974, que ha ampliat considerablement el percentatge de les terres de regadiu del Baix Camp. El 1989 el pantà tornà a buidar-se a causa de les obres d'engrandiment del cabdal del pantà, que pretenien doblar-ne la capacitat. Al principi del 1991 la major part de l'obra ja s'havia acabat i les comportes s'havien tancat per començar a reomplir el pantà. Fins a la finalització definitiva el pantà de Siurana és el que cobreix les necessitats d'aigua a la zona.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua