TARRAGONA

Datos del Pueblo

Riudoms

Pueblo

Riudoms

Municipio

Riudoms / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6385

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 52

Código postal

43330

Teléfono

977 850 350

Fax

977 851 264

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Riudoms

Web de Interés

Informacio general de Riudoms

E-mail municipio

ajuntament@riudoms.org
 

El terme de Riudoms, d'una extensió de 32,39 km², és situat a la part plana del Camp. L'envolten Reus (E), l'Aleixar (N), Maspujols (N), les Borges del Camp (NW), Botarell (W), Montbrió (W), Vinyols i els Arcs (SW i S), Cambrils de Mar (S) i, ja en el Tarragonès, Vila-seca de Solcina (SE).

El terme de Riudoms, d'una extensió de 32,39 km², és situat a la part plana del Camp.

La plaça i l´esglesia de Riudoms

El territori riudomenc és un dels més rics de la comarca en jaciments d'època romana. A banda i banda de la riera de Maspujols, han estat localitzades nombroses restes arqueològiques corresponents a diverses vil·les romanes que existiren entre mitjan segle II a. de C. i el segle V d. de C. De nord a sud, podem esmentar entre les més importants la de la partida del Mas de Gomandi (amb les romanalles d'una terrisseria productora d'àmfores vinatera), la del mas d'Antoni Corts (també amb troballes relacionades amb un forn terrisser), la del Murtrar i la del mas del Toda (on han estat recuperats una escultura de marbre de Bacus, un fragment d'inscripció llatina i restes de mosaics), la del mas del Barenys (en la qual van ser excavats una sèrie d'enterraments d'inhumació), la de l'hort del Pelat (situada gairebé dins del mateix nucli urbà actual, amb diverses troballes de monedes i ceràmica), la dels Molins Nous (amb estructures arquitectòniques visibles), la de la timba del Castellot (al costat del jaciment ibèric) i la del mas del Pesoler (també amb restes d'enterraments).

Llocs d´interès:

Logo Fundaciò Gaudi de Riudoms

Logo Fundaciò Gaudi de Riudoms

Església Parroquial de Sant Jaume Apòstol
Monument a Gaudí
Casa Pairal Gaudí
Capella de Verge Maria
L'Hospital
Casa de Cultura "Antoni Gaudí"
Casa del Beat Bonaventura Gran
Casa de la Vila
Convent de Sant Joan
Ermita de Sant Antoni de Pàdua
El Mas de la Calderera
Plaça de l'Església
Plaça de l'Om
Plaça de la Mare Cèlia
Plaça Arnau de Palomar
Plaça de l'Arbre
Plaça de la Palmera
Plaça de Sant Antoni
Plaça dels Gegants
Plaça del Portal
Plaça del Pou
Plaça del Barri Ferrant

El que avui es coneix com la Casa Pairal de la família Gaudí, des del s.XVIII va pertànyer als avis, pare i finalment al mateix Antoni Gaudí. El 1925, un any abans de la seva mort i en no tenir descendència, Gaudí la va cedir a l'Arquebisbat de Tarragona.Casa modesta feta de pedra i fang. És estreta i compostos de pis i graner. A mitjana altura té una petita repisa mig destruïda que sembla sostenia una imatge.És coneguda per "Ca La Calderera".

Mas de La Calderera, casa pairal de Gaudi en Riudoms A dos quarts de deu del matí, hora solar, de divendres 25 de juny de 1852, va venir al món, de forma fortuïta i inesperada, Antoni Gaudí i Cornet, sota el sostre de la masia familiar de Riudoms coneguda com el Mas de la Calderera i que la família anomenava "el maset".

Mas de La Calderera, casa pairal de Gaudi en Riudoms

Dins el terme s'ha trobat un poblat neolític de cabanes al Mas de Barenys, fragments de ceràmica àtica amb figures vermelles, una necròpoli romana al Mas del Pesoler i restes de vil·les a les Planes i a la Timba. Al Murtadar es trobà un fragment d'un magnífic tors romà de Dionís, ara al Museu de Reus.

El 25 de juliol s'escau la festa major de Sant Jaume i el 15 d'agost la de la Mare de Déu en honor de la qual es fa una processó. Durant el mes d'agost, el segon dissabte i diumenge, se celebra la fira de Sant Llorenç o de l'Avellana. Finalment, el 24 de novembre s'escau la festa major del beat Bonaventura Gran. Cada cinc anys els carrers s'engalanen i es munten passos sobre la vida del beat. També cada cinc anys es renova la junta de la Confraria a la qual pertany tot el poble.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua